Η παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια στη σκιά των ρωσικών απειλών

Η παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια στη σκιά των ρωσικών απειλών

76
Η παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια στη σκιά των ρωσικών απειλών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργήσει, έχει επιδράσει σημαντικά στην παγκόσμια οικονομία και στο διεθνές εμπόριο. Την ίδια ώρα, προκάλεσε αγωνία αναφορικά με την επισιτιστική επάρκεια πληθώρας χωρών που βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, χώρας πρωταγωνίστριας στην αγορά αγροτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις θετικότερες εξελίξεις εν μέσω των τεταμένων γεωπολιτικών συνιστωσών ήταν η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην κάλυψη μεγάλου μέρους των διατροφικών αναγκών. Όμως, το μέλλον της συμφωνίας παραμένει αβέβαιο, με τη Μόσχα να προειδοποιεί πως, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, δεν θα συναινέσει στην ανανέωση της συμφωνίας, η οποία είναι προγραμματισμένη για περίπου έναν μήνα από τώρα.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Μόσχα εξετάζει την κατάλυση της συμφωνίας, λόγω του γεγονότος ότι τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα –αντίθετα με ό,τι προέβλεπε η συμφωνία– δεν διοχετεύονται στις διεθνείς αγορές.

Εφόσον οι ρωσικές απειλές πραγματοποιηθούν, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα βρεθεί υπό κίνδυνο, δεδομένου του ότι ήδη η παγκόσμια προσφορά σιταριού μεταξύ των κύριων χωρών εξαγωγής αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλό 15 ετών στα μέσα του 2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.