Ποταμός Μισισιπής: Ένας ξηρός χειμώνας, τροχοπέδη για τη ναυτιλιακή κίνηση

Ποταμός Μισισιπής: Ένας ξηρός χειμώνας, τροχοπέδη για τη ναυτιλιακή κίνηση

164
Ποταμός Μισισιπής: Ένας ξηρός χειμώνας, τροχοπέδη για τη ναυτιλιακή κίνηση

Η χαμηλή στάθμη υδάτων που καταγράφεται στον ποταμό Μισισιπή των ΗΠΑ έχει προκαλέσει σκοπέλους στη μεταφορά εμπορευμάτων –και δη των αγροτικών προϊόντων– τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και προς διεθνείς προορισμούς. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις για έναν ξηρότερο του αναμενομένου χειμώνα προκαλούν απαισιοδοξία αναφορικά με τη βελτίωση της εν λόγω κατάστασης βραχυπρόθεσμα.

Ειδικότερα, πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές πρόβλεψης του καιρού, αναφέρει ότι ο επικείμενος χειμώνας στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και στον Κόλπο του Μεξικού θα είναι ξηρότερος του συνηθισμένου.

Από την άλλη, αχτίδα αισιοδοξίας αποτελούν οι εκτιμήσεις για εντονότερες του μέσου όρου βροχοπτώσεις προς τα κεντρικά και τα δυτικά των ΗΠΑ. Εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν, στρώνουν το έδαφος για βελτίωση της κατάστασης αργότερα εντός του χειμώνα.

Σημειώνεται ότι ο ποταμός Μισισιπής συνιστά απαραίτητο κόμβο για τις εξαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ. Άλλωστε, περίπου το 60% των αμερικανικών σιτηρών εξάγονται από τερματικούς στον Κόλπο του Μεξικού, όπου και φτάνουν μέσω του ποταμού.

Το φετινό φθινόπωρο, η στάθμη του ποταμού σημείωσε ιστορικά χαμηλό σε συγκεκριμένα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της μεταφοράς των προϊόντων στους τερματικούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.