Ρωσικά ορυκτά καύσιμα: Θέλγητρο το ανταγωνιστικό κόστος

Ρωσικά ορυκτά καύσιμα: Θέλγητρο το ανταγωνιστικό κόστος

67
Ρωσικά ορυκτά καύσιμα: Θέλγητρο το ανταγωνιστικό κόστος

Την ανταγωνιστικότητα των ορυκτών καυσίμων της φαίνεται να προβάλλει η Μόσχα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιμένει και η κοινωνική κατακραυγή παραμένει αμείωτη. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατο δημοσίευμα του TASS επικαλείται δηλώσεις του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Andrey Belousov, βάσει των οποίων ο ρωσικός άνθρακας και το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκονται σε σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με τις τιμές άνθρακα και πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ρωσικός άνθρακας είναι κατά 50-60% φθηνότερος έναντι των τιμών άνθρακα στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον πρόσθεσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο τελεί υπό διαπραγμάτευση σε μειωμένη τιμή κατά περίπου $20-30 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, απότοκο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε εκείνη από διεθνείς δυνάμεις, και δη δυτικές. Παρά τις εκτιμήσεις της Μόσχας για ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας εν μέσω αντιξοοτήτων, σε διεθνές επίπεδο οι προβλέψεις δεν εμφανίζονται εξίσου αισιόδοξες.

Πάντως, η ρωσική ενέργεια απολαμβάνει την υποστήριξη δυνάμεων ανατολικής γεωγραφικής θέσης, όπως η Κίνα και η Ινδία, γεγονός που καταδεικνύει ισχυρές μακροπρόθεσμες προοπτικές. Άλλωστε, ειδικά η Κίνα έχει συνάψει τους τελευταίους μήνες πληθώρα συμφωνιών με τη Ρωσία, με επίκεντρο τον τομέα ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.