Η αποσυμφόρηση στις τακτικές γραμμές, «μαύρος κύκνος» για τους ναύλους

Η αποσυμφόρηση στις τακτικές γραμμές, «μαύρος κύκνος» για τους ναύλους

82
Η αποσυμφόρηση στις τακτικές γραμμές, «μαύρος κύκνος» για τους ναύλους

H πτώση της συμφόρησης containerships σε διεθνή λιμάνια έχει «απελευθερώσει» χωρητικότητα η οποία μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε αγκυροβόλια.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Alphaliner, προσθέτει πίεση στη spot ναυλαγορά των containerships, την ίδια ώρα που η ζήτηση έχει υποχωρήσει από τα πολύ υψηλά επίπεδα του 2021.

Ενδεικτικό των μη ευνοϊκών fundamentals της αγοράς είναι το γεγονός ότι οι spot ναύλοι στα fronthaul routes, όπως αντανακλώνται στον Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), υποχώρησαν κατά 54,2% το δ’ τρίμηνο.

Οι ναύλοι από τη Σαγκάη στην Καλιφόρνια κατέγραψαν πτώση κατά 67,3% το περασμένο τρίμηνο. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Ασία ήταν κατά 11% χαμηλότερες τον Σεπτέμβριο, με τον παράγοντα «συμφόρηση» να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ειδικότερα, ο αριθμός των πλοίων που περίμεναν να εισέλθουν στο Λος Άντζελες ή στο Λονγκ Μπιτς ήταν κάτω από δέκα, σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό των 109 που περίμεναν στη ράδα στα αδελφά λιμάνια του San Pedro Bay τον Ιανουάριο του 2022.

Η Alphaliner, τέλος, σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η λιμενική συμφόρηση στη Βόρεια Ευρώπη παραμένει, οι spot ναύλοι στο route Σαγκάη-Βόρεια Ευρώπη υποχώρησαν κατά 48,5% το γ’ τρίμηνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.