Ο πρώτος παγκοσμίως εφοδιασμός πλοίου μεταφοράς αιθυλενίου με βιοκαύσιμο 

Ο πρώτος παγκοσμίως εφοδιασμός πλοίου μεταφοράς αιθυλενίου με βιοκαύσιμο 

145
Ο πρώτος παγκοσμίως εφοδιασμός πλοίου μεταφοράς αιθυλενίου με βιοκαύσιμο 

Η ιαπωνική εμπορική εταιρεία Marubeni Corporation ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός δοκιμαστικού ταξιδιού ενός από τα πλοία μεταφοράς αιθυλενίου που έχει ναυλώσει, το οποίο κατανάλωσε ένα μείγμα βιοκαυσίμου πραγματοποιώντας το ταξίδι από το Βλισίνγκεν της Ολλανδίας στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία, πρόκειται για τον πρώτο παγκοσμίως εφοδιασμό πλοίου μεταφοράς αιθυλενίου με βιοκαύσιμο.

Το πλοίο με την ονομασία GasChem Dollart, εφοδιάστηκε με ένα μείγμα ναυτιλιακού βιοκαυσίμου B25, το οποίο αποτελείται κατά περίπου 25% από μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων (FAME) αναμεμειγμένους με πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (VLSFO) και το οποίο παρείχε η εταιρεία BP Europa SE – BP Nederland, θυγατρική της BP.

Το βιοκαύσιμο FAME, γνωστό και ως βιοντίζελ, παράγεται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, είναι βιοδιασπώμενο και έχει παρόμοιες ιδιότητες με εκείνες του συμβατικού ντίζελ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στα πλοία χωρίς να απαιτείται η πραγματοποίηση μετασκευής στον κινητήρα, ενώ η κατανάλωση του προσφέρει μείωση των παραγόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με την κατανάλωση συμβατικού πετρελαίου.

Η προέλευση και η παραγωγή του FAME που καταναλώθηκε στο εν λόγω ταξίδι είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με το σύστημα ISCC το οποίο εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με ένα σύνολο κριτηρίων βιωσιμότητας τα οποία αφορούν όλη την αλυσίδα εφοδιασμού του βιοκαυσίμου, από την συλλογή της πρώτης ύλης και την επεξεργασία αυτής έως και την παράδοση του τελικού προϊόντος.

Στόχος της Marubeni ήταν μέσω της εν λόγω δοκιμής να κατανοήσει εάν προκύπτουν τυχόν τεχνικά ζητήματα σχετικά με την κατανάλωση του βιοκαυσίμου, ενώ η εταιρεία θα συνεχίσει να αναζητά και άλλους τρόπους μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης των πελατών της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.