Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι ναύλοι των LNGCs

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι ναύλοι των LNGCs

415
Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι ναύλοι των LNGCs

Τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητά νέους προμηθευτές φυσικού αερίου, ώστε να εξασφαλίσει τα ενεργειακά της αποθέματα, οι τιμές στους ναύλους των LNG καταγράφουν ρεκόρ ανόδου, λόγω αυξημένης ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ναύλωσης των πλοίων μεταφοράς LNG που εκτελούν ταξίδια στον Ατλαντικό Ωκεανό αυξήθηκε στα $397.500 ανά ημέρα την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας το περσινό ρεκόρ των $374.500 ανά ημέρα, που είχαν καταγράψει τα πλοία που εκτελούσαν δρομολόγια στον Ειρηνικό.

Όπως εκτιμάται, οι ναύλοι των LNGCs θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εφόσον οι ανάγκες για φυσικό αέριο αυξάνονται εν τη απουσία της Ρωσίας. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, όσοι αγοραστές δεν σπεύσουν να εξασφαλίσουν φορτία την τρέχουσα περίοδο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα υψηλότερους ναύλους ή με αδυναμία εύρεσης διαθέσιμης χωρητικότητας στα πλοία.

Ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων είναι ήδη περιορισμένος για το υπόλοιπο του έτους και τα «ελεύθερα» LNG carriers καταγράφουν τεράστιες τιμές για τη ναύλωσή τους.

Παράλληλα, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη γεμίζουν με γρήγορους ρυθμούς και αρκετοί έμποροι επιλέγουν να αποθηκεύσουν αποθέματα LNG σε πλοία, μειώνοντας περαιτέρω τη διαθέσιμη χωρητικότητα. Κάτι αντίστοιχο είχε λάβει χώρα κατά το ξέσπασμα της πανδημίας την άνοιξη του 2020 με τα πετρελαιοφόρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.