Οι αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προ σκοπέλων

Οι αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προ σκοπέλων

45
Οι αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προ σκοπέλων

Τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στάθμης που καταγράφονται στον ποταμό Μισισιπή προκαλούν πονοκεφάλους για τη ναυτιλιακή κίνηση και τις εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Ο ποταμός συνιστά σημαντικό κόμβο για τις αμερικανικές εξαγωγές, καθώς μέσω αυτού μεταφέρονται σιτηρά, λιπάσματα και λοιπά αγροτικά προϊόντα προς τους τερματικούς εξαγωγών στον Κόλπο του Μεξικού.

Ειδικότερα, η χαμηλή στάθμη των υδάτων έχει περιορίσει σημαντικά τη ναυτιλιακή κίνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου γύρω στα 100 ρυμουλκά, τα οποία συνεισέφεραν στη μεταφορά περίπου 1.600 ποταμοφορτηγίδων, δημιούργησαν «ουρά» μιλίων σε συγκεκριμένο σημείο του Μισισιπή, όπου η στάθμη είναι πολύ χαμηλή.

Παρά το γεγονός ότι τελούνται έργα εκβάθυνσης του ποταμού, επικρατεί αβεβαιότητα αναφορικά με τη δυνατότητα επίλυσης της παρούσας κατάστασης δίχως την αρωγή της φύσης. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν μεταβληθούν δραστικά, οδηγώντας σε άνοδο της στάθμης, το 60% του αμερικανικού καλαμποκιού, της αμερικανικής σόγιας και του αμερικανικού σιταριού που προορίζονται για εξαγωγές θα βρεθούν σε κίνδυνο.

Παράλληλα, η χαμηλότερη του φυσιολογικού στάθμη έχει οδηγήσει στη μείωση του μεταφερόμενου όγκου ανά ποταμοφορτηγίδα, αλλά και του αριθμού ποταμοφορτηγίδων ανά ρυμουλκό. Συνεπώς, δεν καταγράφεται μονάχα μείωση της δραστηριότητας στις ενδοποτάμιες μεταφορές, αλλά και μείωση του μεταφερόμενου όγκου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.