Ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021

Ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021

82
Ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2021

«Τα θεμέλια που έχουμε θέσει εδώ και τρία χρόνια είναι ισχυρά και δεν κλονίζονται, παρά τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε συνεχή ροή επενδύσεων, γεγονός που μας γεμίζει με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε δυναμικά και στο μέλλον» τόνισε  ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα: «SUSTAINABLE FINANCE IN UNCERTAIN TIMES: Solid foundations in volatile economies».

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη συγκυρία που διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η κρίση της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, την οποία -όπως είπε- η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως πρόκληση υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί σήμερα αξιόπιστο επενδυτικό πόλο και περιφερειακό hub σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρλής ανέδειξε τον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας υπογραμμίζοντας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Εξωτερικών και τα «εργαλεία» που παρέχονται στους εξαγωγείς, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν όχι μόνο να σταθούν, αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στις διεθνείς αγορές.

«Το 2021 υπήρξε μία χρονιά-σταθμός για τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ 40 δισ. εκατ. ευρώ, ποσοστό 22% του ΑΕΠ» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι «για το πρώτο επτάμηνο του 2022 βλέπουμε τις εξαγωγές μας να παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως σχεδόν του 40%, συγκρινόμενες με το ίδιο διάστημα για την περσινή χρονιά».

Μιλώντας για την προσέλκυση ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι η χώρα μας για το 2021 άγγιξε τα 5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ μεγαλύτερης εισροής ΑΞΕ από το 2002.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αλματώδη, όπως την χαρακτήρισε,  αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων το διάστημα Ιουλίου 2019 – Οκτωβρίου 2021, με τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχεδία να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο Φεβρουαρίου 2015-Ιουλίου 2019, ανέρχονταν σε 1,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.