Το πυρηνικό στοίχημα της Ιαπωνίας, ανάσα για την Ευρώπη;

Το πυρηνικό στοίχημα της Ιαπωνίας, ανάσα για την Ευρώπη;

125
Το πυρηνικό στοίχημα της Ιαπωνίας, ανάσα για την Ευρώπη;

Η εκ νέου στροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, με τα συναισθήματα να είναι ανάμεικτα. Από τη μία, η φτωχή σε ορυκτό πλούτο Ιαπωνία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στις εισαγωγές ενεργειακών αγαθών και συνεπώς δύναται να απεξαρτηθεί από αυτές με την ανάπτυξη υποδομών πυρηνικής ενέργειας. Από την άλλη, οι μνήμες του παρελθόντος είναι βαθιά χαραγμένες στην ιαπωνική ιστορία και τυχόν επανάληψη πρότερων συμβάντων τρομοκρατεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα σήμανε έως έναν βαθμό την επιβεβαίωση της στροφής της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια. Άλλωστε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφείς τις βλέψεις του για ενίσχυση του τομέα πυρηνικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΟΕ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) φαίνεται να καλωσορίζει την πολιτική που χαράσσει το Τόκιο. Το προηγούμενο έτος, ο επικεφαλής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, είχε σημειώσει πως είναι σημαντικό η Ιαπωνία να επιστρέψει στην αγκαλιά της πυρηνικής ενέργειας.

Η Ιαπωνία αποτελεί, τα τελευταία έτη, κύριο προορισμό για τις εισαγωγές LNG. Η αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο χαρτοφυλάκιο ενέργειας της χώρας δύναται να μειώσει τις εισαγωγές LNG. Εφόσον το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί, ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές θα παραμείνει –όσο το δυνατόν– περιορισμένος και η διψασμένη για LNG Ευρώπη θα υποδεχτεί μεγαλύτερες ποσότητες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.