Θολός ορίζοντας για την COSCO στο Αμβούργο

Θολός ορίζοντας για την COSCO στο Αμβούργο

136
Θολός ορίζοντας για την COSCO στο Αμβούργο

Φρένο στις επιθετικές επενδυτικές κινήσεις της Κίνας βάζει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς η πρόταση της COSCO για την εξαγορά ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου προκαλεί σκεπτικισμό στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ο κινεζικός κολοσσός είχε καταθέσει πρόταση για την εξαγορά του 35% των μετοχών του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Tollerort στον λιμένα του Αμβούργου. Μέχρι και σήμερα, ωστόσο, τα δύο μέρη δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνία, εφόσον η γερμανική πλευρά παρουσιάζεται διστακτική, παρά το γεγονός πως οι Κινέζοι επενδυτές προτείνουν να μην πολιτικοποιηθεί η απόφαση και η λιμενική αρχή προειδοποιεί πως η απόρριψη της προσφοράς μπορεί να οδηγήσει σε πλήγματα για την εγχώρια οικονομία.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει αποδεχτεί ακόμη την πρόταση ενδεχομένως να οφείλεται στη δριμεία κριτική που δέχεται το Πεκίνο ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό και τα οικονομικά οφέλη των εν λόγω επενδύσεων. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική δύναμη στη Γερμανία, με την τελευταία να αποσκοπεί στην αποφυγή της πλήρους οικονομικής εξάρτησης από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου.

Φωτό: Holger Woizick/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.