Αυξάνονται κατακόρυφα οι αγορές παγοθραυστικών δεξαμενόπλοιων

Αυξάνονται κατακόρυφα οι αγορές παγοθραυστικών δεξαμενόπλοιων

154
Αυξάνονται κατακόρυφα οι αγορές παγοθραυστικών δεξαμενόπλοιων

Αυξημένη καταγράφεται η δραστηριότητα στις αγορές μεταχειρισμένων παγοθραυστικών δεξαμενόπλοιων, εν μέσω συθέμελων αλλαγών στο θαλάσσιο εμπόριο υγρών φορτίων μετά τη ρωσική εισβολή.

Συγκεκριμένα, το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου δαπανήθηκαν $1 δισ. για την αγορά 42 τέτοιων πλοίων, με τις εν λόγω επενδύσεις να είναι πενταπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με την Gibson Shipbrokers Ltd.

Οι κυρώσεις των Βρυξελλών στις εξαγωγές ρωσικών ενεργειακών αγαθών θα καταστήσουν δύσκολες τις εν λόγω διά θαλάσσης μεταφορές στην ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, τα πλοία θα αναγκαστούν να πραγματοποιούν ταξίδια πολύ πιο μακριά από τη Βαλτική Θάλασσα, κοντά σε τερματικούς της Ρωσίας. Δεδομένων των πάγων στις εκεί περιοχές, τα παγοθραυστικά πλοία αποτελούν τη μόνη διέξοδο.

«Οι εταιρείες οι οποίες σκοπεύουν να αναλάβουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου τον χειμώνα θα χρειαστούν παγοθραυστικά πλοία», σημειώνει ο Richard Matthews, επικεφαλής ερευνών της Gibson. Οι εταιρείες που έχουν προβεί σε αυτές τις αγορές είναι κατά κύριο λόγο κινεζικών, τουρκικών και αραβικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.