Τεχνητή νοημοσύνη: Ένας άσος στο μανίκι της πράσινης ναυτιλίας

Τεχνητή νοημοσύνη: Ένας άσος στο μανίκι της πράσινης ναυτιλίας

125
Τεχνητή νοημοσύνη: Ένας άσος στο μανίκι της πράσινης ναυτιλίας

Η Wallenius Wilhelmsen αποτελεί την πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία η οποία υιοθετεί μια προσέγγιση που βασίζεται πλήρως στην τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της επιχειρησιακής απόδοσης των πλοίων της. Έχοντας ήδη εγκαταστήσει σε 65 πλοία της συστήματα για τη συλλογή και τη μετάδοση σημαντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η νέα προσέγγιση που πρόκειται να υιοθετήσει η εταιρεία θα τη βοηθήσει να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου των πλοίων της έως και κατά 10%.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η εταιρεία συνεργάζεται τους τελευταίους 18 μήνες με την εταιρεία τεχνολογίας DeepSea, η οποία ειδικεύεται στην αξιοποίηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, για την περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού βελτίωσης της λειτουργικής απόδοσης που θα χρησιμοποιήσει στα πλοία της.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Wallenius Wilhelmsen έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές πληροφορικής και cloud, εγκαθιστώντας στα πλοία της αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Πλέον η εταιρεία θα μπορεί, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της DeepSea, να αξιοποιεί τα δεδομένα τροφοδοτώντας σύνθετα μαθηματικά μοντέλα, ώστε να παρέχει στον καπετάνιο του πλοίου λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη βέλτιστη διαδρομή και ταχύτητα του πλοίου, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των παραγόμενων εκπομπών, ενώ τα ταξίδια θα πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Wallenius, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της επιχειρησιακής απόδοσης των πλοίων, θεωρώντας πως η ψηφιοποίηση αποτελεί μία από τις βασικότερες λύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Φωτό: Peter Kraayvanger/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.