Η Ιαπωνία στον χορό των στρατιωτικών εξοπλισμών και στο βάθος η Κίνα

Η Ιαπωνία στον χορό των στρατιωτικών εξοπλισμών και στο βάθος η Κίνα

59
Η Ιαπωνία στον χορό των στρατιωτικών εξοπλισμών και στο βάθος η Κίνα

Σε σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της προσβλέπει η Ιαπωνία, ενώ οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα εντός του τρέχοντος έτους είναι καταιγιστικές.

Ειδικότερα, προτεραιότητα της Ιαπωνίας φαίνεται πως αποτελεί η ανάπτυξη των πυραυλικών δυνατοτήτων της, καθώς αποπειράται να καταστεί ικανή να πλήξει μακρινότερους στόχους. Το Τόκιο υποστηρίζει πως απλώς προσπαθεί να διασφαλιστεί ενάντια στην αυξανόμενη απειλή που αντιπροσωπεύουν η Κίνα και η Ρωσία.

Άλλωστε, στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ανήκει αδιαμφισβήτητα στο νατοϊκό μπλοκ. Η Ιαπωνία συνιστά κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ και διαδραματίζει κύριο ρόλο στην Island Chain Strategy – δηλαδή στην παρατήρηση των κινεζικών κινήσεων στα ύδατα και, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, στον ναυτικό αποκλεισμό της Κίνας.

Παράλληλα, το Τόκιο έχει καταστήσει σαφείς τις βλέψεις του για αύξηση των κρατικών δαπανών, με επίκεντρο την ασφάλεια, στο 2% του ΑΕΠ εντός των επόμενων πέντε ετών. Εφόσον αυτή η επιθυμία πραγματοποιηθεί, η Ιαπωνία θα αναρριχηθεί στην τρίτη θέση της κατάταξης των κρατών με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.