Σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου

Σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου

622
Σε πλήρη λειτουργία το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου

Η εκκίνηση της λειτουργίας αυτού που θεωρείται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο είναι πλέον γεγονός. Η συγκεκριμένη μονάδα, με την ονομασία Hornsea 2, βρίσκεται 55 μίλια μακριά από την ακτή του Yorkshire και έχει τη δυνατότητα παραγωγής αρκετής ενέργειας για τροφοδότηση 1,3 εκατ. νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι, πριν από μία δεκαετία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούσαν να καλύψουν μόλις το 11% των ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2021 κατάφεραν να καλύψουν το 40%, με μεγαλύτερη συμβολή αυτή της αιολικής ενέργειας.

Το ενεργειακό project Hornsea 2 παρέλαβε τα ηνία του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου από το γειτονικό Hornsea 1, ενώ παράλληλα περισσότερα και μεγαλύτερα ενεργειακά projects τέτοιου τύπου υλοποιούνται.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η ενεργειακή κρίση που μαστίζει τον πλανήτη ενίσχυσε τις προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου. Τα αιολικά projects απαιτούν συνήθως πέντε έτη για την κατασκευή και τη λειτουργία τους και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούνται ελκυστική μέθοδος παροχής ενέργειας.

Φωτό: ORSTED HANDOUT/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.