Κίνα-Ταϊβάν: Ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί

Κίνα-Ταϊβάν: Ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί

84
Κίνα-Ταϊβάν: Ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί

Με φόντο τη συνεχή υποστήριξη διεθνών δυνάμεων ‒πρωτίστως δυτικού αρώματος– και τηρώντας τις δεσμεύσεις της προς σκλήρυνση της εξωτερικής της πολιτικής ενάντια στην Κίνα, η Ταϊβάν προέβη σε μια πρωτοφανή κίνηση, καθώς κατέρριψε για πρώτη φορά κινεζικό drone που εισήλθε στον εναέριο χώρο της.

Ειδικότερα, το εν λόγω drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου και κατερρίφθη αφότου αγνόησε σχετικές προειδοποιήσεις, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν. Η Ταϊπέι έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε κινήσεις κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, όμως δεν θα αγνοεί πλέον προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου.

Η αλλαγή στάσης της Ταϊβάν ακολουθεί την έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Οι δηλώσεις Μπάιντεν επί του επίμαχου θέματος έχουν προκαλέσει διπλωματικούς τριγμούς ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ταϊβάν. Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τον περασμένο Αύγουστο στην Ταϊβάν όξυνε περαιτέρω την κατάσταση.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της και οι ΗΠΑ – ενώ έχουν δηλώσει πως σέβονται την πολιτική της «Μίας Κίνας» – αντιτίθενται σοβαρά σε οποιαδήποτε βίαιη αλλαγή του status quo. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λαμβάνοντας υπόψη τον κρίσιμο ρόλο της Ταϊβάν ως συμμάχου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, φαντάζει δύσκολο η Ουάσιγκτον να παραμείνει άπραγη, ανεξαρτήτως του τρόπου επανένωσης ηπειρωτικής Κίνας και Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Πεκίνου αναφορικά με την Ταϊβάν καταδεικνύουν πως η Κίνα είναι αποφασισμένη. Όπως διάφοροι αξιωματούχοι της έχουν δηλώσει στο παρελθόν, η επανένωση Κίνας και Ταϊβάν δεν μπορεί να εμποδιστεί.

Πηγή: Reuters, Financial Times, The Guardian

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.