Ευρώπη: Σε άνοδο το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων με φορτηγίδες

Ευρώπη: Σε άνοδο το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων με φορτηγίδες

56
Ευρώπη: Σε άνοδο το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων με φορτηγίδες

Οι επιβαρύνσεις στις χρεώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των φορτηγίδων στην Ευρώπη έχουν σημειώσει αλματώδη αύξηση. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια πληθώρας παραγόντων, μεταξύ άλλων της συμφόρησης αλλά και της ανταγωνιστικότητας μεταξύ containers και φορτίων άνθρακα για εξασφάλιση της απαραίτητης χωρητικότητας στις φορτηγίδες.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Contargo ανακοίνωσε αύξηση των επιβαρύνσεων για τη μεταφορά τόσο άδειων όσο και γεμάτων containers κατά 10 ευρώ (στα 25 ευρώ) από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα, οι προκλήσεις για τις ενδοποτάμιες μεταφορές επιμένουν. Παρά την άνοδο της στάθμης του Ρήνου στα 100 εκ., που επέτρεψε αύξηση της κίνησης στον ποταμό, η στάθμη παραμένει χαμηλή, γεγονός που περιορίζει το όριο βάρους που μπορεί να δεχτεί κάθε φορτηγίδα. Ενδεικτικά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάθε φορτηγίδα θα μετέφερε περίπου 5.000 τόνους εμπορευμάτων, ενώ τώρα εμπορεύματα τέτοιου βάρους πρέπει να μοιραστούν σε τρία ή τέσσερα ξεχωριστά πλοία.

Η ίδια πρόκληση ισχύει και για τη μεταφορά containers μέσω φορτηγίδων. Το όριο είναι περίπου 65 containers, ενώ η συνολική μεταφορική ικανότητα μιας φορτηγίδας μπορεί να έφτανε και τα 200 containers.

Πηγή: https://theloadstar.com/congestion-and-capacity-shortage-in-europe-sees-barge-surcharges-soar-150/

Φωτό: Bernd Dittrich/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.