Η ζήτηση πετρελαίου «διχάζει» OPEC και IEA

Η ζήτηση πετρελαίου «διχάζει» OPEC και IEA

100
Η ζήτηση πετρελαίου «διχάζει» OPEC και IEA

O ΟPEC αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω την εκτίμησή του για τη ζήτηση πετρελαίου για τρίτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, υπογραμμίζοντας ως κύριους παράγοντες τη ρωσική εισβολή, τον υψηλό πληθωρισμό και τις προσπάθειες αναχαίτισης του κορονοϊού.

Στη μηνιαία έκθεσή του ο OPEC σημειώνει ότι η ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα ή 3,2%, με τη συγκεκριμένη εκτίμηση να είναι μειωμένη κατά 260.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκτίμηση. Υπενθυμίζεται ότι, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ΙΕΑ είχε αναθεωρήσει προς τα επάνω κατά 380.000 τόνους την πρόβλεψή του για τη ζήτηση, στα 2,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Η κατανάλωση πετρελαίου έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα κατά την περίοδο της πανδημίας και αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. «Οι συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου συνέχισαν την ισχυρή τους ανάκαμψη κατά το μεγαλύτερο μέρος του α’ τριμήνου του 2022, ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας και της ζήτησης για πετρέλαιο έχουν κάνει την εμφάνισή τους», τονίζεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή του OPEC, αυτή αυξήθηκε τον περασμένο Ιούλιο κατά 162.000 βαρέλια/ημέρα, στα 28,84 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.