Ο κομβικός ρόλος της Ρουμανίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ο κομβικός ρόλος της Ρουμανίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

65
Ο κομβικός ρόλος της Ρουμανίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Η μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών αυτή την περίοδο αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δυτικός κόσμος, ενώ ο ρόλος της Ρουμανίας είναι πολύ σημαντικός για την εν λόγω πρόκληση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, εμπορεύματα σιτηρών καταφθάνουν συνεχώς σε λιμένες της Ρουμανίας, καθώς όλο αυτό το διάστημα λιμάνια όπως της Κωνστάντζα υπήρξαν σημαντικές διέξοδοι για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας. Πάντως, παρά την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας και Ουκρανίας, οι ρουμανικοί λιμένες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς η πρόσφατη αυτή συμφωνία θα χρειαστεί καιρό για να υλοποιηθεί πλήρως.

Η εταιρεία Comvex ανακοίνωσε ότι, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται, μέσω λιμένων που διαχειρίζεται, δύο πλοία να φορτώσουν ουκρανικά σιτηρά, ένα με προορισμό τη Λιβύη και ένα δεύτερο με προορισμό το Ιράν.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για τον μήνα Ιούνιο η Comvex ανέλαβε τη μεταφορά σχεδόν του 70% των ουκρανικών σιτηρών και άλλων αγαθών μέσω της Κωνστάντζα. Επιπλέον, λιμενικές πηγές υποστηρίζουν πως 183.581 τόνοι σιτηρών κατευθύνονται προς την Κωνστάντζα, ενώ θα συνεχίσουν να εξάγονται από εκεί και άλλα αγαθά που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία ασφαλούς μεταφοράς σιτηρών. Δεδομένου του κομβικού ρόλου που κατέχουν τα ρουμανικά λιμάνια, η Constanta Port Business Association αιτήθηκε στην ΕΕ για επενδύσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.