Νοτιοκορεατικά ναυπηγεία: Στον κυκεώνα των κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα

Νοτιοκορεατικά ναυπηγεία: Στον κυκεώνα των κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα

138
Νοτιοκορεατικά ναυπηγεία: Στον κυκεώνα των κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα

Τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία έχουν έρθει αντιμέτωπα με ποικίλες προκλήσεις φέτος, με την πολυήμερη απεργία που πραγματοποιήθηκε σε ναυπηγείο της DSME να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μία ακόμα σημαντική πρόκληση αποτελούν πλέον και οι επαγγελματικές σχέσεις των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων με Ρώσους πλοιοκτήτες, καθώς οι συγκεκριμένες σχέσεις ενδέχεται να είναι παράγοντας επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης των εν λόγω ναυπηγείων.

Συγκεκριμένα, τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία αποσκοπούν σε ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, ωστόσο μια ενδεχόμενη αποτυχία πληρωμής από τη μεριά των Ρώσων πλοιοκτητών θα έχει επιπτώσεις στους στόχους τους. Οι παραγγελίες Ρώσων πλοιοκτητών είναι ύψους $5 δισ. για το ναυπηγείο Samsung Heavy Industries, $2,5 δισ. για το Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και $550 εκατ. για το Hyundai Samho heavy Industries.

Επισημαίνεται ότι τα προαναφερθέντα ναυπηγεία έχουν εκπληρώσει τους στόχους παραγγελιών τους κατά 70% μέχρι στιγμής, παρ’ όλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι οι οικονομικές τους επιδόσεις θα είναι βελτιωμένες φέτος. Οι εν λόγω εκτιμήσεις οφείλονται στα λιγότερο επικερδή projects που υλοποιούν την τελευταία δεκαετία, καθώς και στη ραγδαία αύξηση κόστους των πρώτων υλών.

Τέλος, σημειώνεται πως η Hyundai Samho δεν έχει δεχτεί σημαντικές παραγγελίες από Ρώσους πλοιοκτήτες, ενώ από την άλλη η Daewoo και η Samsung έχουν παραγγελίες για παγοθραυστικά LNG, οι οποίες δεν είναι εύκολο να ανατεθούν σε άλλα ναυπηγεία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.