ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG για το α’ εξάμηνο του 2022

ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG για το α’ εξάμηνο του 2022

102
ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG για το α’ εξάμηνο του 2022

Ο ρόλος των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας συνεχίζει να αναβαθμίζεται, με επίκεντρο το LNG.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν κορυφαία χώρα παγκοσμίως όσον αφορά τις εξαγωγές LNG για το α’ εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με δεδομένα της International Association for Natural Gas ‒ Cedigaz, οι εξαγωγές αμερικανικού LNG το α’ εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 12%, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 11,2 δισ. κυβικά πόδια ανά ημέρα. Η εν λόγω αύξηση προήλθε από την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας, την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και LNG παγκοσμίως και την εκτόξευση της ζήτησης παγκοσμίως και κυρίως στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, με γνώμονα εκτιμήσεις της EIA, η εξαγωγική ικανότητα LNG των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,9 δισ. κυβικά πόδια ανά ημέρα. Σημειώνεται ότι και οι τιμές των προαναφερθέντων καυσίμων έφτασαν σε τιμές ρεκόρ το δ’ τρίμηνο του 2021 και το α’ εξάμηνο του 2022.

Παράλληλα, οι εισαγωγές LNG της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 63% και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 14,8 δισ. κυβικά πόδια ανά ημέρα.

Τέλος, επισημαίνεται πως οι εξαγωγές αμερικανικού LNG προς την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 7,3 δισ. κυβικά πόδια ανά ημέρα, δηλαδή στο 64% της συνολικής εξαγωγικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.