Ρωσία-Ιράν: Συνεργασία σε πολλά μέτωπα

Ρωσία-Ιράν: Συνεργασία σε πολλά μέτωπα

72
Ρωσία-Ιράν: Συνεργασία σε πολλά μέτωπα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέφερε ένα «κύμα» κυρώσεων, αντιδράσεων και μια αλλαγή στο status quo των σχέσεων της Μόσχας με άλλες χώρες, ιδίως της Ευρώπης. Ωστόσο, το αντίθετο παρατηρείται όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν, καθώς ο πόλεμος φαίνεται να ενδυναμώνει τις σχέσεις των δύο χωρών σε σημαντικό βαθμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το TASS, η Τεχεράνη σχεδιάζει την υλοποίηση ενός project σε συνεργασία με τη Μόσχα, το οποίο αφορά τη μεταφορά αερίου προς το Πακιστάν και το Ομάν. Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου, Javad Owji, οι διαπραγματεύσεις και το μνημόνιο του ιρανικού κράτους με τη ρωσική Gazprom προμηνύουν τη συνεργασία των δύο μερών για το προαναφερθέν project, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις για νέες ανακαλύψεις πετρελαίου.

Επιπλέον, με βάση δημοσίευμα του IRNA, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, Mehdi Safari, υπογράμμισε ότι η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται για την «απο-δολαριοποίηση» των οικονομικών συναλλαγών τους, ενώ παράλληλα συμφώνησαν για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πληρωμών, που είναι όμοιο με το SWIFT. Το εν λόγω σύστημα πληρωμών ονομάζεται Mir και θα λειτουργήσει σύντομα στο Ιράν, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.