
Η δημιουργία συμμαχίας μεταξύ χωρών στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να φέρει νέα πνοή στη γεωπολιτική σκακιέρα. Την ίδια ώρα, πρόσφατες δηλώσεις διεθνών ηγετών καταδεικνύουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II, δήλωσε ότι θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, τόνισε ότι θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι χώρες της ευρύτερης περιοχής διερευνούν τρόπους να βοηθήσουν η μία την άλλη, γεγονός σχετικά σπάνιο.
Επιπλέον, στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, δήλωσε ότι το Ισραήλ συμμετείχε σε ένα νέο δίκτυο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο φαίνεται να φέρει το όνομα Middle East Air Defense Alliance (MEAD). Ακόμη, δημοσιεύματα την ίδια περίοδο έκαναν λόγο για μυστικές συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο και αφορούσαν την αμυντική συνεργασία των συμμετεχουσών χωρών.
Η συνεργασία των προαναφερθεισών χωρών ίσως αποτελέσει καταλύτη για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Καθώς οι ΗΠΑ μειώνουν ολοένα και περισσότερο την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, οι δυνάμεις της Μέσης Ανατολής διερευνούν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για την επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας.
Η συμμετοχή του Ισραήλ σε ένα τέτοιο εγχείρημα δύναται να είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξή του. Το Ισραήλ διαθέτει προηγμένα συστήματα αεράμυνας, τα οποία μπορούν να καταστούν κρίσιμα για την αναχαίτιση εναέριων βομβιστικών επιθέσεων του Ιράν ή και των συμμάχων του ενάντια σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο έτος οι αντάρτες Χούθι, τους οποίους το Ιράν υποστηρίζει, είχαν επιτεθεί σε διυλιστήριο στον λιμένα Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, καταδεικνύοντας ότι η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας χρήζει βελτίωσης.
Οι σχέσεις του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη εξομαλύνθηκαν έως έναν βαθμό το 2020, οπότε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν τη συμφωνία Abraham Accords, βάσει της οποίας αναγνώρισαν το Ισραήλ ως ανεξάρτητο κράτος.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, 51 ναυτικά μίλια δυτικά της Al Hudaydah. Σύμφωνα με την UKMTO εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από…
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Magic Seas» που στοχοθέτησαν χθες, βυθίστηκε σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αντάρτες ανέλαβαν…
Με ανακοίνωσή της η INTERCARGO καταδικάζει την πρόσφατη ένοπλη επίθεση εναντίον του ελληνόκτητου bulk carrier «Magic Seas» στις ακτές της Υεμένης. Το πλοίο φέρεται…
Η καινοτομία γύρω από τη μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO₂) και συνθετικής μεθανόλης (e-methanol) εισέρχεται σε νέα εποχή, με την παρουσίαση του πρώτου…
Μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που επιτρέπει την ανακύκλωση του αερίου BOG (Boil-Off Gas) από πλοία που καταναλώνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατά τη διάρκεια της…
Η νέα τεχνολογία τροφοδοσίας καυσίμου αμμωνίας ecoFGSS-FLEX, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από την LGE, θέτει νέα πρότυπα στην ασφαλή και αποδοτική χρήση της αμμωνίας ως…
Προ των πυλών βρίσκονται οι νέες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου του OPEC+, καθώς τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν να επιταχύνουν την άρση των περικοπών…
Η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MOU) μεταξύ της Σιέρα Λεόνε και των εταιρειών Ceca και AG&P συνιστά ορόσημο για την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ