
Η δημιουργία συμμαχίας μεταξύ χωρών στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να φέρει νέα πνοή στη γεωπολιτική σκακιέρα. Την ίδια ώρα, πρόσφατες δηλώσεις διεθνών ηγετών καταδεικνύουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Abdullah II, δήλωσε ότι θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, τόνισε ότι θεωρεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι χώρες της ευρύτερης περιοχής διερευνούν τρόπους να βοηθήσουν η μία την άλλη, γεγονός σχετικά σπάνιο.
Επιπλέον, στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, δήλωσε ότι το Ισραήλ συμμετείχε σε ένα νέο δίκτυο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο φαίνεται να φέρει το όνομα Middle East Air Defense Alliance (MEAD). Ακόμη, δημοσιεύματα την ίδια περίοδο έκαναν λόγο για μυστικές συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, οι οποίες έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο και αφορούσαν την αμυντική συνεργασία των συμμετεχουσών χωρών.
Η συνεργασία των προαναφερθεισών χωρών ίσως αποτελέσει καταλύτη για την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Καθώς οι ΗΠΑ μειώνουν ολοένα και περισσότερο την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, οι δυνάμεις της Μέσης Ανατολής διερευνούν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για την επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας.
Η συμμετοχή του Ισραήλ σε ένα τέτοιο εγχείρημα δύναται να είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξή του. Το Ισραήλ διαθέτει προηγμένα συστήματα αεράμυνας, τα οποία μπορούν να καταστούν κρίσιμα για την αναχαίτιση εναέριων βομβιστικών επιθέσεων του Ιράν ή και των συμμάχων του ενάντια σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο έτος οι αντάρτες Χούθι, τους οποίους το Ιράν υποστηρίζει, είχαν επιτεθεί σε διυλιστήριο στον λιμένα Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, καταδεικνύοντας ότι η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας χρήζει βελτίωσης.
Οι σχέσεις του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη εξομαλύνθηκαν έως έναν βαθμό το 2020, οπότε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν τη συμφωνία Abraham Accords, βάσει της οποίας αναγνώρισαν το Ισραήλ ως ανεξάρτητο κράτος.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εν μέσω ριζικών αλλαγών στο πεδίο των ανακυκλώσεων πλοίων, με την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δραστηριότητα…
Σοβαρό ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, όταν ομάδα ενόπλων που επέβαινε σε μικρά σκάφη εξαπέλυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση σε υπό ελληνικό…
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ