Χαμηλές πτήσεις για τον OPEC+

Χαμηλές πτήσεις για τον OPEC+

72
Χαμηλές πτήσεις για τον OPEC+

Οι προκλήσεις στην αγορά ενέργειας συνεχίζουν να εντείνονται ενώ ο OPEC και οι σύμμαχοί του αδυνατούν να επιτύχουν τους προγραμματισμένους στόχους παραγωγής τους. Πιο συγκεκριμένα, ο OPEC+ εξόρυξε περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα λιγότερο σε σύγκριση με τον στόχο του για τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Oil Price, η αθροιστική παραγωγή πετρελαίου του OPEC και των συμμάχων του αυξήθηκε κατά μόλις 20.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, οι δύο μεγαλύτερες παραγωγικές δυνάμεις του OPEC, αύξησαν τις παραγωγές τους τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον η Ρωσία, η οποία αποτελεί την κορυφαία παραγωγική δύναμη που δεν ανήκει στον OPEC, αύξησε τη παραγωγή της κατά 550.000 βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο.

Εντούτοις, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, όπου ανήκουν μόνο στον OPEC+, μείωσαν τη παραγωγή τους εξαιτίας συντηρήσεων σε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.

Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας κατέγραψε σημαντική πτώση και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά της τους τελευταίους 17 μήνες. Η μείωση της παραγωγής της Νιγηρίας, όπως και εκείνη της Λιβύης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μη επίτευξη του παραγωγικού στόχου του OPEC+.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, ο OPEC+ ανακοίνωσε πως προσβλέπει σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια/ημέρα τον Αύγουστο. Παρότι επί του παρόντος φαντάζει δύσκολο, εφόσον ο συγκεκριμένος στόχος επιτευχθεί, θα σημαίνει ολική ανάκαμψη της προσφοράς πετρελαίου στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.