Τα «έξυπνα» εμπορευματοκιβώτια θα κατακλύσουν την αγορά 

Τα «έξυπνα» εμπορευματοκιβώτια θα κατακλύσουν την αγορά 

166
Τα «έξυπνα» εμπορευματοκιβώτια θα κατακλύσουν την αγορά 

Οκταπλάσια αναμένεται να είναι η αύξηση του στόλου των «έξυπνων» εμπορευματοκιβωτίων τα επόμενα πέντε έτη, με αποτέλεσμα αυτά να αντιπροσωπεύουν το 25% επί του συνόλου των παγκόσμιων αποθεμάτων εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό ήταν το κύριο εύρημα της τελευταίας έκθεσης της Drewry, Container Census & Leasing Annual Review & Forecast 2022/23.

Τα «έξυπνα» εμπορευματοκιβώτια έχουν κερδίσει έδαφος το τελευταίο διάστημα εν μέσω πανδημίας και σημαντικών προκλήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ένα εμπορευματοκιβώτιο θεωρείται «έξυπνο» όταν διαθέτει συσκευές τηλεματικής, οι οποίες προσφέρουν δυνατότητα ελέγχου και παρακολούθησης στους διαχειριστές σε πραγματικό χρόνο.

H Drewry σημειώνει ότι υφίσταται μια σειρά παραγόντων που οδηγούν αυτή την τάση. Οι επιμένουσες προκλήσεις στα logistics και η λιμενική συμφόρηση έχουν καταδείξει την ανάγκη για ενισχυμένη παρακολούθηση των ροών φορτίων και βελτιωμένη διαχείριση του στόλου εμπορευματοκιβωτίων.

Η Drewry υπολογίζει ότι, έως τα τέλη του 2021, το 3,6% του παγκόσμιου στόλου διέθετε συσκευές «έξυπνης» τεχνολογίας, καταγράφοντας άνοδο 30% εντός του έτους. Με ορίζοντα το 2026, ο οίκος αναλύσεως εκτιμά ότι ο αριθμός των «έξυπνων» containerships θα ανέλθει σε 8,7 εκατ., καθώς η τεχνολογική καινοτομία θα μειώσει το κόστος τους και θα αυξήσει την αξία τους στις διεθνείς μεταφορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.