Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ξανά στις ευρωπαϊκές αγορές

Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ξανά στις ευρωπαϊκές αγορές

267
Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ξανά στις ευρωπαϊκές αγορές

Γεγονός συνιστά η επανεκκίνηση των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές, δύο έτη μετά τη διακοπή τους. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο δεδομένα της Refinitiv Eikon, 650.000 βαρέλια πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μεταφερθούν στην Ευρώπη με πλοίο που ναύλωσε ο ιταλικός κολοσσός ενέργειας Eni.

Παράλληλα, ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο ναυλωμένο από την Eni, τύπου VLCC, πλέει προς τη Βενεζουέλα, προκειμένου να φορτώσει 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, τα οποία επίσης θα μεταφερθούν στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα αποτελεί στόχο αμερικανικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα μόνο ένα μέρος του στόλου δεξαμενόπλοιων, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, να δραστηριοποιείται σε routes που περιλαμβάνουν τη χώρα. Σε περίπτωση που μελλοντικά αρθούν πλήρως οι κυρώσεις, η Βενεζουέλα θα επιστρέψει δυναμικά στο θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου, συνεπώς τα εν λόγω δεξαμενόπλοια θα καταστούν μη ανταγωνιστικά και θα εξέλθουν από την αγορά.

Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με το χαμηλό orderbook δεξαμενόπλοιων, δημιουργεί δυνητικές συνθήκες για υποστήριξη της ναυλαγοράς των tankers εντός των επόμενων ετών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.