Σιτηρά: Η Ασία σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών

Σιτηρά: Η Ασία σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών

88
Σιτηρά: Η Ασία σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών

Στην αγορά σιτηρών από τη Γαλλία και τη Ρουμανία αναμένεται να στραφούν οι Ασιάτες αγοραστές, ελλείψει των ουκρανικών σιτηρών από τις διεθνείς αγορές. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι τιμές των σιτηρών έχουν καταγράψει επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ολοένα και περισσότεροι αγοραστές στρέφονται σε λοιπούς παραγωγούς σιτηρών.

Πέραν της Γαλλίας και της Ρουμανίας, σημαντικός διαφαίνεται και ο ρόλος της Αυστραλίας στην αγορά σιτηρών. Η Αυστραλία συνιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών το 2022, έπειτα από σοδειά επιπέδων ρεκόρ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει δυναμικά ακόμα και μετά τον Ιούλιο. Η Αυστραλία παρήγαγε σοδειά μεγαλύτερη των 36 εκατ. τόνων το 2021/22, ενώ η σοδειά της για το 2022/23 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών.

Όσον αφορά τα ουκρανικά σιτηρά, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι μεγάλο μέρος τους θα παραμείνει εκτός των αγορών για τουλάχιστον τρεις σεζόν, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε έλλειψη σιτηρών παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.