VLCCs: Επιμένουσες οι προκλήσεις για την αγορά

VLCCs: Επιμένουσες οι προκλήσεις για την αγορά

185
VLCCs: Επιμένουσες οι προκλήσεις για την αγορά

Πτωτικές είναι οι τάσεις που καταγράφονται στους ναύλους των VLCCs, παρά την παροδική αναπτέρωση που σημειώθηκε εντός του Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι ναύλοι των VLCCs, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, έχουν μειωθεί εντός του Μαΐου περίπου κατά 25% σε σημαντικά routes του παγκόσμιου εμπορίου.

Ειδικότερα, οι κύριοι λόγοι της εν λόγω μείωσης είναι η συνεχής πτώση των εξαγωγών πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του OPEC, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, αλλά και η πτώση της αγοραστικής δραστηριότητας από πλευράς Κίνας με φόντο την πανδημία Covid-19.

Όσον αφορά τις «κινήσεις» του στόλου των VLCCs, δυτικά του Σουέζ καταγράφεται αύξηση της δραστηριότητας, με πληθώρα φορτίων να κατευθύνονται προς τα λιμάνια Αμβέρσα-Ρότερνταμ-Άμστερνταμ (ARA) από τη Δυτική Αφρική. Ακόμη, τέσσερα (από πάνω από 800 VLCCs του παγκόσμιου στόλου) πλοία δραστηριοποιούνται στο trade route Κόλπος του Μεξικού-Ευρώπη, το οποίο συνιστά υψηλό έτους.

Ωστόσο, η αυξημένη δραστηριότητα στην αγορά των VLCCs δυτικά του Σουέζ δεν επαρκεί προκειμένου να καλυφθεί η μείωση της δραστηριότητας ανατολικά του Σουέζ. Το γεγονός αντανακλάται στην πτώση της ζήτησης τονομιλίων για VLCCs, ενώ την ίδια ώρα επηρεάζει και τα Suezmaxes. Οι ναύλοι των Suezmaxes καταγράφουν πτώση λόγω της εισχώρησης των VLCCs στο route Δυτική Αφρική προς Ευρώπη-Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Vortexa

Φωτό: Angad Cheema/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.