Bulk carriers και τα αντίρροπα πρόσημα ναύλων και αξιών

Bulk carriers και τα αντίρροπα πρόσημα ναύλων και αξιών

269
Bulk carriers και τα αντίρροπα πρόσημα ναύλων και αξιών

Οι αξίες των bulk carriers βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς το momentum στη second-hand αγορά είναι ιδιαίτερα θετικό. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά κατά κύριο λόγο απόρροια των υψηλών επιπέδων που έχει καταγράψει η ναυλαγορά το τελευταίο έτος.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, ο μέσος όρος των αξιών των bulk carriers έχει καταγράψει άνοδο περίπου 85%. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα χαμηλότερα μεγέθη: οι αξίες των Supramaxes έχουν καταγράψει κατά μέσο όρο άνοδο 104%, ενώ εκείνες των Handysizes κατά μέσο όρο άνοδο 101%. Η αντίστοιχη αύξηση των αξιών στα μεγαλύτερα μεγέθη είναι μικρότερη: 74% για τα Panamaxes και 62% για τα Capesizes.

Ωστόσο, η αισιοδοξία που επικρατεί στη second-hand αγορά ίσως να είναι υπέρμετρη. Ειδικότερα, παρότι στα μικρότερα μεγέθη οι ναύλοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα bulk carriers μεγαλύτερου μεγέθους η παρούσα εικόνα των ναύλων δεν αιτιολογεί τις καλπάζουσες αξίες των πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξίες πλοίων έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες του δ’ τριμήνου του 2021, οπότε και οι ναύλοι είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Συνεπώς, επικρατεί ανησυχία περί υπερβάλλοντος ενθουσιασμού στην αγορά, ο οποίος δημιουργήθηκε σταδιακά τους τελευταίους 18 μήνες. Στην εν λόγω ανησυχία προστίθεται η αβεβαιότητα για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και εμπορίου.

Πηγή: Allied Shipping Research Weekly Market Update – Week 19

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.