Άνοδος στα dry με οδηγό τον άνθρακα

Άνοδος στα dry με οδηγό τον άνθρακα

164
Άνοδος στα dry με οδηγό τον άνθρακα

Στα υψηλότερα επίπεδά του, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, κινείται ο BDI, o βασικός δείκτης της ναυλαγοράς των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου, αγγίζοντας τη Δευτέρα 9 Μαΐου τις 2.831 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης για τα Capesizes, BCI, κατέγραψε άνοδο 10,1%, στις 3.185 μονάδες, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα για πάνω από τέσσερις μήνες. Οδηγός της ανόδου των ναύλων των Capesizes αποτελεί το θαλάσσιο εμπόριο άνθρακα, με την Ευρώπη να αυξάνει τις εισαγωγές της, στην προσπάθειά της να βρει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας πέραν της Ρωσίας. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του US Census Bureau, οι αμερικανικές εξαγωγές θερμικού άνθρακα άγγιξαν υψηλά ενός έτους τον περασμένο Μάρτιο και συγκεκριμένα τους 3,4 εκατ. τόνους, ενώ στην Ινδία τα ανθρακωρυχεία προβαίνουν σε παραγγελίες άνθρακα, προκειμένου το καύσιμο να καταφτάσει στη χώρα από τον τρέχοντα μήνα.

Και για τα μικρότερα μεγέθη η εικόνα είναι θετική, καθώς από τις 9 Φεβρουαρίου οι ναύλοι για τα Panamaxes, τα Supramaxes και τα Handysizes είναι σταθερά πάνω από τα $20.000/ημέρα, με τις μεταξύ τους διαφορές να μην ξεπερνούν το 5%. Ο δείκτης για τα Panamaxes, BPI, σημείωσε άνοδο 1,8%, στις 3.233 μονάδες, ενώ παράλληλα ο δείκτης των Supramaxes, BSI, ανήλθε στις 2.732 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.