Σπύρος Ράνης: Το τελευταίο μπάρκο

    2773
    Σπύρος Ράνης: Το τελευταίο μπάρκο

    Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγες ώρες ο Σπύρος Ράνης, μια σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας, σε ηλικία 93 ετών.

    Ο Σπύρος Ράνης υπήρξε χαρακτηριστικό παράδειγμα ναυτικού ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από το ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό και, χάρη στην επιμονή και στις ικανότητές του, κατόρθωσε να δραστηριοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία στο θαλάσσιο επιχειρείν.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1947 εισήλθε στη Σχολή Πλοιάρχων της Ύδρας. Με την αποφοίτησή του, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και σχεδόν αμέσως ναυτολογήθηκε και ταξίδεψε σε εμπορικά πλοία έως το 1954. Την επόμενη χρονιά θα εισερχόταν στη Σχολή Δοκίμων του Λιμενικού. Ο Σπύρος Ράνης παρέμεινε στο Λιμενικό Σώμα μέχρι και το 1970, οπότε και αποχώρησε με τον βαθμό του Πλωτάρχη.

    Βασικός άξονας της επιχειρηματικής του δραστηριότητας ήταν η Ranger Marine S.A., διαχειρίστρια εταιρεία της οποίας υπήρξε ιδρυτής. Εκτός από τη διαχείριση της Ranger Marine, θα δραστηριοποιούνταν με ιδιαίτερη επιτυχία στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ ήταν και ιδρυτής του Πειραϊκού Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης Σ. Ράνη.

    Εκτός από σπουδαία επιχειρηματική οντότητα, ο Σπύρος Ράνης υπήρξε και πολυγραφότατος αρθρογράφος στον ναυτιλιακό Τύπο. Άλλωστε, ένα από τα πράγματα που πάντοτε τον χαρακτήριζαν ήταν η αγάπη του για το ναυτικό επάγγελμα και για τα ζητήματα της ναυτικής εκπαίδευσης.

    Πιο συγκεκριμένα, αποτελούσε από τους πιο σταθερούς αρθρογράφους των Ναυτικών Χρονικών από τη δεκαετία του 1960, με τακτική θεματογραφία σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης, προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, επιμόρφωσης ναυτικών αλλά και ναυτιλιακής πολιτικής. Οι βαθιές γνώσεις του αλλά και το πάθος του για τη βελτίωση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελούσαν πρωτοποριακά εφαλτήρια και τύγχαναν μεγάλης αναγνωσιμότητας από το κοινό του περιοδικού, ακόμα και από αυτούς που δεν συμφωνούσαν με τις σκέψεις και τις προτάσεις του.

    Το 2017, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη τίμησε τον σπουδαίο αρθρογράφο και στυλοβάτη της ναυτικής εκπαίδευσης με το βραβείο για την προσφορά του στα ναυτιλιακά γράμματα.

    Η ναυτιλία και η ναυτική εκπαίδευση από σήμερα είναι φτωχότερες, με την απουσία ενός υπερμάχου της διατήρησης της ελληνικής ναυτοσύνης.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.