«Atlantic Baron»: Ο ρόλος του ελληνικού επιχειρείν στη γέννηση ενός ναυπηγικού κολοσσού

«Atlantic Baron»: Ο ρόλος του ελληνικού επιχειρείν στη γέννηση ενός ναυπηγικού κολοσσού

590
«Atlantic Baron»: Ο ρόλος του ελληνικού επιχειρείν στη γέννηση ενός ναυπηγικού κολοσσού

Στις 15 Φεβρουαρίου 1974 καθελκύστηκε, στην Ulsan της Νότιας Κορέας, το «Atlantic Baron», για λογαριασμό του Οίκου Σ.Γ. Λιβανού. Το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο, χωρητικότητας 260.000 dwt, πέρα από μια σημαντική προσθήκη στον στόλο Λιβανού, αποτέλεσε και το πρώτο πλοίο που κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Hyundai.

Η καθέλκυση αυτή ήταν το αποτέλεσμα μιας ιστορικής συμφωνίας που είχε συναφθεί δύο έτη πριν μεταξύ του ιδρυτή της Hyundai, Chung Ju-yung, και του Γιώργου Σ. Λιβανού, υιού και επιχειρηματικού διαδόχου του θρυλικού Σταύρου Γ. Λιβανού.

H Hyundai Heavy Industries, παγκόσμιος κολοσσός σήμερα στον τομέα των ναυπηγήσεων, είχε ξεκινήσει ως κατασκευαστική εταιρεία το 1947. Η απόφαση του ιδρυτή της, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, να στραφεί προς τον κλάδο των ναυπηγήσεων ενείχε ιδιαίτερο ρίσκο, καθώς η εταιρεία του δεν είχε την οποιαδήποτε εμπειρία και τεχνογνωσία στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, η Hyundai θα εξασφάλιζε το απαραίτητο κεφάλαιο χάρη στην εμπιστοσύνη που επέδειξε ο Γιώργος Σ. Λιβανός. Ο Έλληνας πλοιοκτήτης, διαβλέποντας τις προοπτικές που μπορούσαν να παρουσιαστούν στο μέλλον, αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγγελία δύο VLCCs: τα «Atlantic Baron» και «Atlantic Baroness» αποτέλεσαν τα δύο αδελφά πλοία που θα εγκαινίαζαν το βιβλίο παραγγελιών της Hyundai, σε μια περίοδο που οι ίδιες οι εγκαταστάσεις των ναυπηγείων βρίσκονταν ακόμη υπό σχεδιασμό.

Με την εξασφάλιση του απαραίτητου κεφαλαίου για την έναρξη των εργασιών, τον Μάρτιο του 1972, θα έμπαιναν τα θεμέλια για τη δημιουργία του ναυπηγείου της Hyundai. Από μια παραλία στην Ulsan, οι εγκαταστάσεις της HHI θα εξελίσσονταν στο μεγαλύτερο ναυπηγείο του κόσμου. Έτσι, ταυτόχρονα με την ανέγερση των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου θα ξεκινούσε και η κατασκευή των δύο δεξαμενόπλοιων για λογαριασμό του Γ. Λιβανού.

Το πρώτο πλοίο που καθελκύστηκε έμελλε να είναι το «Atlantic Baron», η τελετή του οποίου εορτάστηκε με τα εγκαίνια των ναυπηγείων. Η ταυτόχρονη ολοκλήρωση των εργασιών για την καθέλκυση του «Atlantic Baron» και των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου έφερε τη Hyundai με δυναμικό τρόπο στο επίκεντρο της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

Για τη Νότια Κορέα, χώρα η οποία στη σύγχρονη εποχή αποτελεί μία εκ των τριών μεγαλύτερων ναυπηγικών βιομηχανιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία, το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί σημείο εκκίνησης στον δρόμο για τη διεθνή καταξίωση.

Η τελική παράδοση του «Atlantic Baron» θα πραγματοποιούνταν στις 28 Νοεμβρίου 1974, με το «Atlantic Baroness» να παραδίδεται στις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Παρά την καθυστέρηση στην τελική παράδοση, τα δύο πλοία συνιστούσαν εξαιρετική επένδυση: το κόστος για τη ναυπήγησή τους ανερχόταν στα 34,5 εκατ. δολάρια έκαστο, τιμή την οποία τα Ναυτικά Χρονικά χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετικώς χαμηλή» για τα δεδομένα της εποχής και παρά την κρίση στη ναυλαγορά των τάνκερ εκείνη την περίοδο.

Αφήνοντας ένα σημαντικό αποτύπωμα στη γνώμη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, η καθέλκυση του «Atlantic Baron» ήταν ένα ιστορικό πρώτο βήμα για τη νοτιοκορεατική ναυπηγική βιομηχανία.

Η κατασκευή των «Atlantic Baron» και «Atlantic Baroness» συνιστά την έναρξη μιας μακροχρόνιας συνεργασίας Ελλήνων πλοιοκτητών με τη ναυπηγική βιομηχανία της Νότιας Κορέας. Η απόφαση του Γεωργίου Σ. Λιβανού να εμπιστευτεί μια ανερχόμενη εταιρεία ναυπηγήσεων είναι ενδεικτική του επιχειρηματικού πνεύματος που συνοδεύει πολλές προσωπικότητες του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν, οι οποίες έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν μελλοντικές προοπτικές και να επενδύσουν σε αυτές.

 

Πληροφορίες για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν από αφιερώματα των Ναυτικών Χρονικών.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.

Διαβάστε περισσότερα ιστορικά θέματα από το Αρχείο των Ναυτικών χρονικών πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.