Βόρειο Πέρασμα και οι βλέψεις για τον ρωσικό στόλο

Βόρειο Πέρασμα και οι βλέψεις για τον ρωσικό στόλο

73
Βόρειο Πέρασμα και οι βλέψεις για τον ρωσικό στόλο

Το Βόρειο Πέρασμα συνιστά ανερχόμενη αρτηρία του παγκόσμιου εμπορίου, με δυναμικότητα που αναμένεται να ξεπεράσει τους 200 εκατ. τόνους εμπορευμάτων έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία ενισχύει στρατηγικά τον στόλο παγοθραυστικών της, προκειμένου να είναι σε θέση να διασφαλίσει την ομαλή ροή των εμπορευμάτων. Επί του παρόντος, ο στόλος αριθμεί έξι παγοθραυστικά, επιπλέον τέσσερα που είναι υπό ναυπήγηση, ενώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Alexey Chekunov, απαιτούνται επιπλέον έξι έως το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ευελπιστεί ο ετήσιος όγκος διακίνησης εμπορευμάτων από το Βόρειο Πέρασμα να αγγίξει τους 80 εκατ. τόνους το 2024. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου διαδραματίζουν οι σχετικές επενδύσεις σε υποδομές τεσσάρων εταιρειών –Gazprom Neft, Novatek, Rosneft και Severnaya Zvezda–, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παράλληλα, ο Alexey Chekunov δήλωσε πως θα ναυπηγηθούν επιπλέον 16 πλοία έως το 2024 για τον στόλο διασωστικών πλοίων που θα επιχειρεί στο Βόρειο Πέρασμα. Στις άμεσες αρμοδιότητες των εν λόγω πλοίων θα περιλαμβάνονται η διασφάλιση της ναυσιπλοΐας και η άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση μόλυνσης των υδάτων. Μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται ο στόλος να αριθμεί 54 πλοία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.