Η παραγωγή πετρελαίου σε πτώση

Η παραγωγή πετρελαίου σε πτώση

66
Η παραγωγή πετρελαίου σε πτώση

Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε συνεχιζόμενη πίεση, απόρροια των αυξημένων τιμών του ενεργειακού αγαθού και λοιπών συνιστωσών, όπως το πρόσφατο αυστηρό lockdown στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, Σαγκάη. Πιο συγκεκριμένα, βάσει του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τα επίπεδα διύλισης πετρελαίου στην Κίνα τον Μάρτιο του 2022 διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2021, μειωμένα κατά 2% έναντι εκείνων του Μαρτίου του 2021.

Ειδικότερα, η τιμή πετρελαίου και τα αυστηρά lockdowns προκαλούν πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου. Ο όγκος διύλισης πετρελαίου στην Κίνα διαμορφώθηκε στους 58,59 εκατ. τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με 13,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα. Τον Μάρτιο του 2022, ο αντίστοιχος όγκος είχε ανέλθει σε 14,08 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε 13,98 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Συνολικά, το α’ τρίμηνο του 2022, η κινεζική παραγωγή πετρελαίου διαμορφώθηκε στους 171,44 εκατ. τόνους ή 13,91 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Παράλληλα, η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και τη ναυτιλία. H Κίνα αποτελεί μία από τις κορυφαίες χώρες στη διύλιση πετρελαίου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο εμπόριο και συνεπώς στη ζήτηση για δεξαμενόπλοια. Μειωμένη ζήτηση συνεπάγεται πτώση της ζήτησης για τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων, μειώνοντας τα τονομίλια των δεξαμενόπλοιων και διαταράσσοντας τις εύθραυστες ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.

Τέλος, η παραγωγή πετρελαίου της Κίνας εκτιμάται πως θα καταγράψει περαιτέρω πτώση τον Απρίλιο του 2022, ίση με περίπου 6% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της παραγωγής του 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.