Δοκιμή βιοκαυσίμου σε containership

Δοκιμή βιοκαυσίμου σε containership

70
Δοκιμή βιοκαυσίμου σε containership

Στο πλαίσιο των προσπαθειών επίτευξης των στόχων απανθρακοποίησης που έχει θέσει, η ναυτιλιακή εταιρεία Pacific International Lines (PIL) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μιας δοκιμής βιοκαυσίμων στο containership «Kota Megah» κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Σιγκαπούρη τον Απρίλιο.

Βασικός στόχος της εν λόγω δοκιμής είναι να εξεταστεί η σκοπιμότητα της χρήσης ναυτιλιακών βιοκαυσίμων στους κινητήρες του πλοίου και να συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές που παράγονται από τη χρήση τους. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τα δεδομένα που θα προκύψουν, η PIL θα είναι σε θέση να αξιολογήσει καλύτερα την τεχνική και εμπορική βιωσιμότητα της χρήσης βιοκαυσίμων ως μιας λύσης που δεν απαιτεί την πραγματοποίηση τροποποιήσεων στους κινητήρες και η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει μείωση των ανθρακικών εκπομπών των υπαρχόντων πλοίων του στόλου της.

Το βιοκαύσιμο που θα δοκιμαστεί αποτελεί ένα μείγμα μεθυλεστέρων λιπαρών οξέων (FAME) και πετρελαίου πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (VLSFO). Το FAME, ή αλλιώς βιοντίζελ, είναι ένα ανανεώσιμο ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο παράγεται σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια, έχει παρόμοιες φυσικές ιδιότητες με το συμβατικό ντίζελ, ενώ είναι επίσης μη τοξικό και βιοδιασπώμενο. Τόσο η προέλευση όσο και η παραγωγή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του βιοντίζελ είναι πιστοποιημένες για τη βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Αν και η PIL έχει ήδη επενδύσει στο LNG ως την πλέον άμεση και ρεαλιστική επιλογή μεταβατικού καυσίμου για τα νεότευκτα πλοία που έχει παραγγείλει, η εταιρεία αναζητά παράλληλα και άλλες πρακτικές και άμεσα διαθέσιμες λύσεις απανθρακοποίησης για τα υπάρχοντα πλοία του στόλου της, προωθώντας την ευρύτερη υιοθέτηση των ναυτιλιακών καυσίμων του μέλλοντος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.