Clean tankers: Θετικό το outlook της ναυλαγοράς

Clean tankers: Θετικό το outlook της ναυλαγοράς

147
Clean tankers: Θετικό το outlook της ναυλαγοράς
Φωτό: Sergio Souza/Unsplash

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά των clean tankers διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ειδικότερα, στα routes με αφετηρία την Ανατολή, οι ναύλοι των LR2 tankers διαμορφώθηκαν σε παρεμφερή επίπεδα με εκείνα των LR1s την εβδομάδα 4 έως 8 Απριλίου. Παρότι η συγκεκριμένη εικόνα ενδέχεται να επιμείνει, βραχυπρόθεσμα αναμένεται άνοδος της αγοράς των clean στα routes της Ανατολής τόσο για τα LR1s όσο και για τα LR2s.

Επιπλέον, το TCE των MR tankers διαμορφώθηκε στα $42.751/ημέρα, αυξημένο κατά 74% σε εβδομαδιαία βάση. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στις θετικές εξελίξεις σε πληθώρα routes, όπως το Continent-US Atlantic Coast και το Singapore-Australia, αλλά κυρίως λόγω της εκρηκτικής ανόδου στο route US Gulf-Continent: τα κέρδη στο εν λόγω route σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο 239,1% και διαμορφώθηκαν στα $55.448/ημέρα.

Οι ναύλοι με αφετηρία τον Κόλπο του Μεξικού κατέγραψαν πρόσφατα άνοδο ανεξαρτήτως προορισμού: 22% προς τη Χιλή, 25% προς την Καραϊβική και 28% προς τη Βραζιλία. Μάλιστα, το κόστος μεταφοράς πετρελαϊκών παραγώγων με MR tankers ξεπέρασε τα επίπεδα που κατεγράφησαν τον Απρίλιο του 2020, οπότε 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και πετρελαϊκών παραγώγων είχαν αποθηκευτεί σε πλοία, μειώνοντας την προσφορά του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων κατά περίπου 5%.

Πηγή: Gibson Market Report/Allied Shipping Research Market Report/S&P Platts

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.