Προσφορά tankers: Οι παραδόσεις και οι διαλύσεις στο μικροσκόπιο

Προσφορά tankers: Οι παραδόσεις και οι διαλύσεις στο μικροσκόπιο

298
Προσφορά tankers: Οι παραδόσεις και οι διαλύσεις στο μικροσκόπιο

Το βιβλίο παραγγελιών των δεξαμενόπλοιων βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά του τα τελευταία είκοσι χρόνια και πιο συγκεκριμένα είναι ίσο με το 6,5% του στόλου σε όρους dwt.

Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια διαφόρων λόγων, μεταξύ άλλων της αβεβαιότητας που προκύπτει από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, των περιορισμένων slots στα ναυπηγεία και της αποδυναμωμένης ναυλαγοράς.

Ειδικότερα, η αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τους στόχους του IMO για την απανθρακοποίηση σε συνάρτηση με το γεγονός ότι τα καύσιμα του μέλλοντος δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμα κάνουν διστακτικούς τους επενδυτές για νέες παραγγελίες. Επί του παρόντος, περίπου το 16% του orderbook αφορά πλοία που θα είναι εξοπλισμένα με μηχανές διπλού καυσίμου (κυρίως LNG) ή θα μπορούν να μετασκευαστούν με στόχο τη μελλοντική καύση LNG ή αμμωνίας.

Υπό ναυπήγηση βρίσκονται 515 tankers συνολικής χωρητικότητας 55,6 εκατ. dwt, βάσει δεδομένων του ναυλομεσιτικού οίκου Braemar ACM για τον Μάρτιο. Από τα 515 αυτά tankers, τα 185 έχουν παραγγελθεί εντός των τελευταίων 15 μηνών. Ακόμη, περίπου 300 δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 33,2 εκατ. dwt αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2022 ενώ για το 2023 οι παραδόσεις εκτιμώνται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2021 πωλήθηκαν προς διάλυση σχεδόν 300 δεξαμενόπλοια, βάσει έκθεσης της VesselsValue. Η αύξηση του στόλου των δεξαμενόπλοιων ήταν μόλις 2% για το 2021. Εντός του 2022, και συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, πωλήθηκαν προς διάλυση 35 δεξαμενόπλοια. Την ίδια ώρα, καθώς η ανάκαμψη των δεξαμενόπλοιων μετατίθεται ολοένα και μακρύτερα στο μέλλον, οι διαλύσεις αποτελούν ένα ρεαλιστικό σενάριο για πολλά δεξαμενόπλοια μεγαλύτερης ηλικίας. Συνεπώς, ένα σενάριο όπου η αύξηση του στόλου θα παραμείνει σε οριακά επίπεδα και το 2023 είναι πιθανό, εφόσον ο αριθμός διαλύσεων tankers πλησιάσει ξανά τον αριθμό παραδόσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.