Αυστραλία: Εκτιμήσεις για ρεκόρ κερδών από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών

Αυστραλία: Εκτιμήσεις για ρεκόρ κερδών από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών

92
Αυστραλία: Εκτιμήσεις για ρεκόρ κερδών από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών

Η ζήτηση άνθρακα παγκοσμίως έχει καταγράψει σημαντική άνοδο, καθώς οι οικονομίες στρέφονται εκ νέου στο ορυκτό καύσιμο, με επίκεντρο την άμεση κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η τάση αυτή συνιστά απόρροια της εκρηκτικής ανόδου στις τιμές ενεργειακών

αγαθών, με επίκεντρο το φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα, η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει και τις τιμές άνθρακα σε άνοδο, επηρεάζοντας θετικά την κερδοφορία χωρών που βασίζονται στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, όπως η Αυστραλία.

Ειδικότερα, βάσει δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η Καμπέρα εκτιμά ότι τα κέρδη από δραστηριότητες εξόρυξης και εξαγωγών ενεργειακών αγαθών της Αυστραλίας θα διαμορφωθούν στα επίπεδα ρεκόρ των $318 δισ. για το δημοσιονομικό έτος 2021-2022. Η άνοδος αυτή συνιστά απόρροια της ανόδου των τιμών άνθρακα και LNG, παρότι αναμένεται πτώση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος.

Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 είχε επίσης καταγραφεί ρεκόρ, ίσο με 320 δισ. αυστραλιανά δολάρια, ενώ για το έτος 2022-2023 εκτιμάται πτώση των κερδών, σε σύγκριση με την περίοδο 2021-2022, στα 370 δισ. αυστραλιανά δολάρια.

Παράλληλα, οι αυξημένες τιμές άνθρακα επηρεάζουν και την ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς επιδρούν στις τελικές τιμές ναυπήγησης πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, ο μεταλλουργικός άνθρακας αξιοποιείται στην παραγωγή χάλυβα και κατ’ επέκταση στην παραγωγή χαλύβδινων πλακών, με την αύξηση στην τιμή του να επιδρά, συνεπώς, και στην τιμή των πλακών, των οποίων η τιμή αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικού κόστους ναυπήγησης ενός πλοίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.