Σε ρότα ανόδου η παγκόσμια λιμενική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Σε ρότα ανόδου η παγκόσμια λιμενική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

62
Σε ρότα ανόδου η παγκόσμια λιμενική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Αυξητικές τάσεις καταγράφονται στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα διεθνή λιμάνια.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Drewry, στην οποία αξιοποιούνται δεδομένα από 235 λιμένες παγκοσμίως, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν άνω του 75% του παγκόσμιου όγκου εμπορευμάτων, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης της Drewry κατέγραψε άνοδο σε σύγκριση τόσο με τον Δεκέμβριο του 2021 όσο και με τον Ιανουάριο του 2021.

Ειδικότερα, παρότι ο ρυθμός ανόδου της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων σε διεθνείς λιμένες περιορίζεται λόγω των επιμενουσών διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η μείωση της συμφόρησης στους λιμένες της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ αντισταθμίζει μερικώς τις αρνητικές επιδράσεις.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια αύξηση της διακίνησης οδηγήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τους κινεζικούς λιμένες. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε ο λιμένας της Σαγκάης, που κατέγραψε ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2022, οπότε και η διακίνησή του διαμορφώθηκε στα 4,35 εκατ. TEUs.

Παράλληλα, οι λιμένες της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας κατέγραψαν σημαντική μείωση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο δείκτης που σχετίζεται με την παγκόσμια διακίνηση όσο και όλοι οι επιμέρους υπό εξέταση δείκτες παρέμειναν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.