Νέος γύρος κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα από την ΕΕ

    91
    Νέος γύρος κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα από την ΕΕ

    Νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενάντια της Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας της. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει έξι μέτρα:

    -Πρώτον, την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειωθεί μια ακόμη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

    -Δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τη VTB που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την Επιτροπή.

    -Τρίτον, την απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών που θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.

    -Τέταρτον, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς.

    -Πέμπτον, απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο μέχρι τσιμέντο, από θαλασσινά μέχρι τα ποτά.

    -Έκτον, τη γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη, ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.

    Παράλληλα θα επεκταθεί ο κατάλογος με τις κυρώσεις κατά προσώπων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από τη Ρωσία και δη θερμικού άνθρακα είναι υψηλή. Από τις συνολικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα της ΕΕ, η Ρωσία αντιστοιχεί περίπου στο 70%. Την ίδια ώρα, παρά τις προσπάθειες απανθρακοποίησης της βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ, το 15% της ηλεκτροπαραγωγής πραγματοποιείται ακόμη με καύση άνθρακα.

    Συνεπώς, η εν λόγω κίνηση της ΕΕ δύναται να έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τις οικονομίες των κρατών μελών. Εφόσον δεν βρεθεί εναλλακτική πηγή άνθρακα, η ενεργειακή ασφάλεια χωρών δύναται να τεθεί σε κίνδυνο. Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία είθισται να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού άνθρακα ετησίως.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

     

    Τελευταία Ενημέρωση – Τετάρτη 6 Απριλίου 19.15 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ):

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

    Την Τρίτη, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα, όλων των ειδών, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα. Στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, όπως είπαν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, όμως διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, την Πέμπτη.

    Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο πάγωσε σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank και ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μέχρι τα τέλη του 2022. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε: «Το τελευταίο κύμα μέτρων θα βάλει τέλος στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα επιβάλει κυρώσεις σε ακόμη περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις, αποδεκατίζοντας την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

     

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.