Πετρέλαιο: Απόφαση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα

Πετρέλαιο: Απόφαση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα

2151
Πετρέλαιο: Απόφαση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα

Σε μια απόφαση «άνευ προηγουμένου» ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη 31 Μαρτίου την αποδέσμευση 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα των ΗΠΑ. Στόχος της πρωτοφανούς κίνησης είναι η μείωση των τιμών των καυσίμων που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποδέσμευση 180 εκατομμυρίων βαρελιών από τις ΗΠΑ, με αφετηρία τον Μάιο, ισοδυναμεί με λιγότερο από δύο ημέρες ζήτησης. Άλλωστε, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου είναι περίπου ίση με 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα, εκ των οποίων το 20% καταναλώνεται στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Παρασκευή 1η Απριλίου, οπότε και ενδέχεται να ανακοινωθεί περαιτέρω αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου. Στον IEA συμμετέχουν 31 κράτη μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ αλλά όχι η Ρωσία.

Αντιθέτως, η Ρωσία αποτελεί μέρος του γκρουπ OPEC+, δηλαδή του ΟPEC και των συμμάχων του, μαζί με ακόμη 22 χώρες. Οι 23 χώρες του Οργανισμού διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου και επί του παρόντος ακολουθούν ένα πλάνο σταδιακής αύξησης της παραγωγής με στόχο την επιστροφή της σε προ-πανδημικά επίπεδα.

Χώρες της Δύσης, με οδηγό τις ΗΠΑ έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στον Οργανισμό για την διστακτικότητά του να αψηφήσει το υπάρχον σχέδιο και να προβεί σε μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής άμεσα. Ωστόσο, ο Οργανισμός έχει παραμείνει πιστός στο πλάνο παραγωγής του παρά τις αυξανόμενες πιέσεις. Το εν λόγω πλάνο παραγωγής αφορά αύξησή της κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα κάθε μήνα. Σύμφωνα με πηγές, οι στόχοι παραγωγής πετρελαίου του Οργανισμού αναμένεται να αυξηθούν οριακά παραπάνω εκείνων που ορίζει το σχέδιο για τον Μάιο, στα 432.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Τελευταία ενημέρωση 01/04 19:30

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την έκτακτη διυπουργική σύνοδό τους που είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση των πετρελαϊκών αγορών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

«Ο υπουργός Κοΐτσι Χαγκιγιούντα παρέστη στην έκτακτη σύνοδο του ΔΟΕ κατά την οοία οι χώρες μέλη συζήτησαν τις επιπρόσθετες, συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα» ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.

Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, σημειώνεται σε ανακοίνωση. Οι ποσότητες και ο χρόνος αυτής της αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, είπε στους δημοσιογράφους ο Χιντετσίκα Κοϊζούμι, ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Πηγή: Reuters/CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.