Τα ρομπότ στην υπηρεσία των ναυπηγείων

Τα ρομπότ στην υπηρεσία των ναυπηγείων

110
Τα ρομπότ στην υπηρεσία των ναυπηγείων

Μπροστά στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν, τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας επιστρατεύουν ρομπότ για την ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών. Πιο συγκεκριμένα, η Samsung Heavy Industries Co. χρησιμοποιεί ρομπότ σε ναυπηγείο της στο νησί Geoje για την κοπή χαλύβδινων υλικών. Παράλληλα, η Hyundai Samho Heavy Industries σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει ρομπότ σε ναυπηγείο της στο Yeongam για εργασίες συγκόλλησης. Ρομπότ της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. χρησιμοποιούνται για την αυτόματη εγκατάσταση ηλεκτρικών καλωδίων σε πλοία, μια εργασία που στο παρελθόν απαιτούσε πολλές εργατοώρες. Ο ναυπηγικός όμιλος αναφέρει ότι, με τη χρήση των ρομπότ, μειώνονται τα εργατικά ατυχήματα, ενώ την ίδια ώρα κάθε χρόνο εξοικονομεί $1,64 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά τα ρομπότ στα ναυπηγεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν τους εργαζομένους. Βέβαια, η χρήση τους αναμένεται να αυξηθεί μετά την εισαγωγή του Serious Accidents Punishment Act στη Νότια Κορέα από τον περασμένο Ιανουάριο. Άλλωστε, σύμφωνα με δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας, 88 εργαζόμενοι σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας έχασαν τη ζωή τους μεταξύ 2016 και 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.