Τankers έμφορτα με ρωσικό πετρέλαιο προς αναζήτηση νέων προορισμών

Τankers έμφορτα με ρωσικό πετρέλαιο προς αναζήτηση νέων προορισμών

491
Τankers έμφορτα με ρωσικό πετρέλαιο προς αναζήτηση νέων προορισμών

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου, και δη του θαλάσσιου, καθώς οι επιβληθείσες κυρώσεις έναντι της Μόσχας αλλάζουν άρδην τη νόρμα των θαλάσσιων μεταφορών.

Συγκεκριμένα, πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με ρωσικό πετρέλαιο και αρχική κατεύθυνση τις ΗΠΑ χάραξε νέα πορεία εν μέσω του ταξιδιού του και πλέον κατευθύνεται στη βόρεια ακτογραμμή της Αφρικής.

Ειδικότερα, το εν λόγω δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται στη Θέουτα, αυτόνομη κοινότητα, η οποία συνιστά έδαφος της Ισπανίας. Σημειώνεται ότι το πλοίο παρέμεινε σε αναμονή κοντά στο Γιβραλτάρ, αφότου αναχώρησε από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας με κατεύθυνση τον Κόλπο του Μεξικού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει διαταραχές για τα πλοία που έχουν φορτώσει ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, η στοχοποίηση ρωσικών νομικών προσώπων έχει προκαλέσει πονοκεφάλους και στον ρωσικό κολοσσό της αγοράς δεξαμενόπλοιων Sovcomflot. Ενδεικτικά, το «NS Champion», δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Sovcomflot, κατευθυνόταν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν άλλαξε πορεία στα τέλη Φεβρουαρίου και κατευθύνθηκε προς τη Δανία.

Τέλος, αβέβαιο παραμένει επί του παρόντος το πώς θα διαμορφωθεί το θαλάσσιο εμπόριο υγρών φορτίων βραχυπρόθεσμα. Φλέγον ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί το προς τα πού θα θέσει πορεία ο ρωσικός στόλος και πώς θα επηρεάσει την προσφορά στις περιοχές αυτές, ενώ την ίδια ώρα η ναυλαγορά παραμένει αποδυναμωμένη, με εξαίρεση τους ναύλους σε ορισμένα routes που κινούνται ανοδικά απόρροια της ουκρανικής κρίσης.

Φωτό: Divesh Shetty/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.