Οι αλυσιδωτές επιδράσεις της ουκρανικής κρίσης για τα ναυπηγεία

Οι αλυσιδωτές επιδράσεις της ουκρανικής κρίσης για τα ναυπηγεία

226
Οι αλυσιδωτές επιδράσεις της ουκρανικής κρίσης για τα ναυπηγεία

Οι κυρώσεις που επιβάλλουν διεθνείς δυνάμεις στη Ρωσία αυξάνονται συνεχώς, καθώς η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη συνεχίζεται, δημιουργώντας αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα ρωσικών εταιρειών να χρηματοδοτήσουν τα projects τους. Όπως καταδεικνύουν διεθνή μέσα, τα ναυπηγικά σχέδια της Ρωσίας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Ενδεικτικά, το orderbook της ρωσικής Sovcomflot ξεπερνά τα 30 πλοία, πολλά εκ των οποίων προβλέπεται να αξιοποιηθούν στο ρωσικό project Arctic LNG 2.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Sovcomflot προκαλούν ανησυχία αναφορικά με την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τα υπάρχοντα ναυπηγικά της σχέδια. Αρκετά από τα υπό ναυπήγηση πλοία συνδέονται με ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Shell και η Total, οι οποίες ήδη κάνουν βήματα με επίκεντρο την έξοδό τους από ρωσικά projects.

Παράλληλα, το orderbook της Sovcomflot απαρτίζεται κυρίως από LNG carriers, τα οποία κατασκευάζονται σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας. Επομένως, τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία αντιμετωπίζουν κινδύνους, ενώ η Σεούλ δείχνει έντονο ζήλο να συμμετάσχει στις χρηματοοικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Μια πιθανή καθυστέρηση στις πληρωμές ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες για τον νοτιοκορεατικό ναυπηγικό κλάδο.

Επιπλέον, σε περίπτωση που η Sovcomflot οδηγηθεί σε εγκατάλειψη των ναυπηγικών της σχεδίων, το μέλλον των εν λόγω πλοίων παραμένει αβέβαιο. Για κάποια από αυτά, ίσως τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία αναζητήσουν νέους αγοραστές, ενώ άλλα θα εγκαταλειφθούν πλήρως, «ανοίγοντας» slots στα παγκοσμίως ασφυκτικά γεμάτα ναυπηγεία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.