Οι τιμές εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008

Οι τιμές εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008

149
Οι τιμές εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008

Η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη προκαλεί σημαντική ανησυχία για το βραχυπρόθεσμο μέλλον των αγορών, καθώς οι επιβληθείσες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τη συμμετοχή της στις διεθνείς αγορές. Η εν λόγω ανησυχία αντανακλάται στις τιμές πολλών εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν «αναρριχηθεί» στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008.

Ειδικότερα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πετρελαίου Brent, του οποίου η τιμή ξεπέρασε τα $118 ανά βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο του 2013. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραλίγο να αγγίξει τα €200/MWh την Πέμπτη 3 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η τιμή του ψευδαργύρου έφτασε τα υψηλότερα επίπεδά της από το 2007, ενώ εκείνη του αλουμινίου εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον, το νικέλιο άγγιξε υψηλό έντεκα ετών, στα $27.390/τόνο.

Παράλληλα, δημοσίευμα του Reuters επισημαίνει ότι νέο ρεκόρ κατέγραψε και η τιμή του άνθρακα, ενώ η τιμή των σιτηρών «σκαρφάλωσε» στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2014.

Εν κατακλείδι, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές καθίσταται εμφανής από το αλαλούμ που καταγράφεται στις τιμές εμπορευμάτων. Αναλυτές ήδη κρούουν τον κώδωνα του πληθωριστικού κινδύνου, ενώ αβέβαιο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.