Containerships: Με ορμή και το 2022

Containerships: Με ορμή και το 2022

311
Containerships: Με ορμή και το 2022

Το 2021 αναδείχθηκε σε εξαιρετικό έτος για την αγορά των containerships, με τη ναυλαγορά να σημειώνει επίπεδα ρεκόρ και τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων να καταγράφει σημαντική άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων (σε όρους TEUs) αυξήθηκε κατά 6%. Οι εν λόγω τάσεις συνεχίζονται και εντός του 2022, με τη ναυλαγορά να καταγράφει νέα υψηλά, ειδικά στα χαμηλότερα μεγέθη πλοίων.

Βάσει πρόσφατης έκθεσης του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, οι ναύλοι στα συμβόλαια χρονοναύλωσης παραμένουν σε ανοδική πορεία. Μάλιστα, σχετικοί δείκτες της Clarksons βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Στο μέτωπο της λιμενικής συμφόρησης, οι διαταραχές εκτιμάται πως θα επιμείνουν, συνεχίζοντας να επιδρούν στη ναυλαγορά.

Όσον αφορά το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο σε εμπορευματοκιβώτια βραχυπρόθεσμα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο 3,9% το 2022 και 2,9% το 2023.

Εν κατακλείδι, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς containerships παραμένουν ιδιαίτερα θετικές και για το τρέχον έτος. Οι διαταραχές αναμένεται να προσφέρουν στήριξη στην αγορά, ενώ οι τάσεις στο μέτωπο της ζήτησης σε συνάρτηση με τον περιορισμένο εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης του στόλου θα συνδράμουν στη διατήρηση της ισχυρής ναυλαγοράς. Η επίδραση των παραγγελιών-ρεκόρ που κατεγράφησαν εντός του 2021 αναμένεται να καταστεί εμφανής μεταξύ του 2023 και του 2024.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.