Ρωσική εισβολή: Η τελευταία ενημέρωση για τα ελληνόκτητα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσική εισβολή: Η τελευταία ενημέρωση για τα ελληνόκτητα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

1124
Ρωσική εισβολή: Η τελευταία ενημέρωση για τα ελληνόκτητα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία διέταξε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ανησυχία επικρατεί αναφορικά με τη ναυτική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.  Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) Γιάννης Πλακιωτάκης με σχετική ανακοίνωση τόνισε:

«Πρώτη μας προτεραιότητα, είναι η ασφάλεια των ναυτικών μας. ΄Ηδη απο τα ξημερώματα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή επικοινωνία με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Συνομίλησα ο ίδιος με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού και τους διαβεβαίωσα οτι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε όποια δράση τυχόν απαιτηθεί για την ασφάλεια των ιδίων και των πληρωμάτων τους».

Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης του ΥΝΑΝΠ, στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας. Στα εννέα αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί.

Aναφορικά με την ακριβή τοποθεσία των οκτώ ελληνικών εμπορικών πλοίων, εκ των οποίων τα τρία είναι φορτηγά και τα πέντε δεξαμενόπλοια, τα δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τα τρία στο Στενό του Κερτς και τα τρία στο Νοβοροσίσκ. Το Ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό.

Το Υπουργείο κινήθηκε άμεσα έπειτα την απότομη κλιμάκωση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου μετά το έκτακτο διάγγελμα του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ήδη από τα ξημερώματα με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας (DPI), των ναυτιλιακών εταιριών υπό την διαχείριση των οποίων βρίσκονται τα πλοία αυτά.

Παράλληλα, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.

Όσον αφορά τους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.

Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώθηκε ήδη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΕΝΜΑ) και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΠΕΠΕΝ για την ανωτέρω εξέλιξη. Επίσης, από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων εξετάζεται η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά Διεθνή Κώδικα Aσφαλείας ISPS.

Τέλος, το ΥΝΑΝΠ εξέδωσε επείγουσα σύσταση προς όλα τα Ελληνικά πλοία να απομακρυνθούν άμεσα και να μην προσεγγίζουν  στα λιμάνια και τα αγκυροβόλια καθώς και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.