Βαρύς ο «πέλεκυς» των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας

Βαρύς ο «πέλεκυς» των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας

313
Βαρύς ο «πέλεκυς» των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας

Παρότι τα τύμπανα του πολέμου δεν έχουν ακόμα ηχήσει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη έχει κλιμακωθεί, στον απόηχο της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, πληθώρα χωρών έχουν επιβάλλει κυρώσεις έναντι της Μόσχας με επίκεντρο την οικονομία. Το βράδυ της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου, ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις και στοχεύουν τις «ρωσικές ελίτ» καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ημέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν με ομοφωνία να επιβάλλουν ένα πρώτο «κύμα» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι εν λόγω κυρώσεις θα «πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε ήδη κάνει το πρώτο βήμα από πλευράς χωρών που ανήκουν στην ΕΕ, αναστέλλοντας την αδειοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε και αυτός την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου κυρώσεις σε βάρος τριών ολιγαρχών κοντά στο Κρεμλίνο και πέντε ρωσικών τραπεζών.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Κυρώσεις έναντι της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων στη χώρα της Ασίας και του παγώματος τυχόν πόρων Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Επιπλέον, η αυστραλιανή κυβέρνηση θα αρχίσει από σήμερα να εφαρμόζει κυρώσεις στους Ρώσους που θεωρεί πως ευθύνονται για την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα, κρατά επί του παρόντος μια πιο μετριοπαθή στάση, υπογραμμίζοντας πως είναι αντίθετη στη μονομερή επιβολή κυρώσεων ενώ διαμηνύει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπος επίλυσης προβλημάτων, βάσει σημερινής ανακοίνωσης του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στον αντίποδα, ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους ηγέτες της Δύσης για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλευρό της Μόσχας τάχθηκαν Συρία και Βενεζουέλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.