Η αποτύπωση της ναυλαγοράς των MR2 clean tankers

Η αποτύπωση της ναυλαγοράς των MR2 clean tankers

254
Η αποτύπωση της ναυλαγοράς των MR2 clean tankers

Ανοδική διαφαίνεται η πορεία της ναυλαγοράς των clean MR2 tankers, όπου εντός Φεβρουαρίου, βάσει δεδομένων της Signal Ocean Platform, καταγράφεται άνοδος στα φορτία πετρελαϊκών παραγώγων. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2022 πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων 79 φορτώσεις στον Κόλπο του Μεξικού, έναντι 53 την αντίστοιχη περίοδο το 2021. Η ανοδική αυτή εικόνα είναι εμφανής στις περισσότερες εκ των κύριων περιοχών φόρτωσης της αγοράς των MR2 tankers.

Αριθμός φορτίων ανά περιοχή φόρτωσης για τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου του 2022. Πηγή δεδομένων: Signal Ocean Platform.
Αριθμός φορτίων ανά περιοχή φόρτωσης για τις πρώτες δέκα ημέρες του Φεβρουαρίου του 2022. Πηγή δεδομένων: Signal Ocean Platform.

Από τον Κόλπο του Μεξικού, και δη από τον λιμένα του Χιούστον, ξεκινά ένα εκ των σημαντικότερων routes της αγοράς των MR2 δεξαμενόπλοιων, με προορισμό το Άμστερνταμ. Τα δεδομένα της Signal Ocean Platform καταδεικνύουν ότι η ναυλαγορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία ελλείψει διαθέσιμου τονάζ. Από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, η μείωση στη διαθεσιμότητα πλοίων έδωσε ώθηση στους ναύλους, οι οποίοι κατέγραψαν αύξηση 17,5% σε όρους Worldscale (WS).

Προσφορά πλοίων σε αριθμό και ναύλοι σε όρους Worldscale στο route US Gulf - Cont για την περίοδο Νοέμβριος 2021 - Φεβρουάριος 2022, Πηγή: Signal Ocean Platform
Προσφορά πλοίων σε αριθμό και ναύλοι σε όρους Worldscale στο route US Gulf – Cont για την περίοδο Νοέμβριος 2021 – Φεβρουάριος 2022, Πηγή: Signal Ocean Platform

Παρά την ανοδική τάση της ναυλαγοράς, η κερδοφορία στο route US Gulf-Continent δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, στις 18 Φεβρουαρίου, το TCE στο εν λόγω route (Χιούστον-Άμστερνταμ) ήταν ίσο με $4.200. Βάσει δεδομένων της Signal Ocean Platform, το TCE σε λοιπά σημαντικά routes της αγοράς των MR2 tankers είναι αρκετά υψηλότερα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως, εντός Φεβρουαρίου, τα τονομίλια στο εν λόγω route βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο έτη. Στις 17 Φεβρουαρίου 2022, τα τονομίλια ήταν ίσα με 146,5 εκατ., μια ανάσα μακριά από το υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών, το οποίο είχε σημειωθεί στις 30 Αυγούστου 2021 και ήταν ίσο με 154,3 εκατ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.