Energy Observer 2: Ένα πρωτοποριακό πλοίο παραγωγής και κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου

Energy Observer 2: Ένα πρωτοποριακό πλοίο παραγωγής και κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου

416
Energy Observer 2: Ένα πρωτοποριακό πλοίο παραγωγής και κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου

Ο οργανισμός Energy Observer παρουσίασε πρόσφατα έναν νέο πειραματικό σχεδιασμό που αφορά ένα καινοτόμο εμπορικό πλοίο το οποίο θα διαθέτει την πρώτη παγκοσμίως ολοκληρωμένη αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης καυσίμου υδρογόνου.

Το «Energy Observer 2» θα μπορεί, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να παράγει καύσιμο υδρογόνο, το οποίο στη συνέχεια θα καταναλώνει προκειμένου να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο το πλοίο θα ταξιδεύει παράγοντας μηδενικές εκπομπές και προσφέροντας παράλληλα πολύτιμα δεδομένα από πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης του υδρογόνου ως καυσίμου σε διάφορες εφαρμογές του ναυτιλιακού κλάδου.

Η παρουσίαση του πρωτοποριακού πλοίου επικροτήθηκε από τον συνασπισμό Ship It Zero, ο οποίος προτρέπει μεγάλες εταιρείες του κλάδου της λιανικής πώλησης, όπως την Target, τη Walmart, την Amazon και την IKEA, να συνεργαστούν με διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες, προκειμένου να λάβουν άμεσα δράση για την απαλλαγή του ναυτιλιακού κλάδου από τα ορυκτά καύσιμα και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου προς το περιβάλλον επιχειρηματικού μοντέλου, με τη δέσμευση να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με πλοία μηδενικών εκπομπών μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στις παγκόσμιες προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αποφυγή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Φωτό: Energy Observer 2 : @JB Epron Design / @Kadeg Boucher

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.