Ποιος ο ρόλος της Αφρικής στις ήδη τεταμένες σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν

Ποιος ο ρόλος της Αφρικής στις ήδη τεταμένες σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν

120
Ποιος ο ρόλος της Αφρικής στις ήδη τεταμένες σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν

Ανοικτή πρόσκληση στην Ταϊβάν να επενδύσει στο πετρέλαιο και σε άλλους οικονομικούς κλάδους της Σομαλιλάνδης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ταϊπέι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σομαλιλάνδη δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία άλλη χώρα ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ την ίδια ώρα η Ταϊβάν δεν έχει άλλο σύμμαχο στη νότια Αφρική πέραν της μικροσκοπικής και περίκλειστης Εσουατίνι. Άλλωστε, η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της, διαμηνύει ότι η τελευταία δεν έχει δικαίωμα να διατηρεί οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με καμία άλλη χώρα.

Στην προσπάθειά της να αναπτύξει δεσμούς στην Αφρική, η Ταϊβάν κατάφερε το 2020 να ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης στη Σομαλιλάνδη, η οποία «ανακήρυξε» την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991. Η κίνηση έφερε τη μεγάλη αντίδραση της Κίνας, η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, το οποίο συνορεύει με τη Σομαλιλάνδη.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σομαλιλάνδης, Esse Kayd, ο τελευταίος ζήτησε από μεγάλες εταιρείες της Ταϊβάν να επενδύσουν στην Αφρική. «Κάτι τέτοιο είναι αμοιβαία επωφελές, καθώς η Ταϊβάν θα αυξήσει τις εξαγωγές της, ενώ η Σομαλιλάνδη θα αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους της», τόνισε ο υπουργός Kayd. O ίδιος πρόσθεσε ότι «η Σομαλιλάνδη έχει μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα των εξορύξεων, καθώς διαθέτει αποθέματα υδρογονανθράκων, όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς επίσης και άνθρακα, που μπορεί εύκολα να εξορυχθεί».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Tsai Ing-wen ανέφερε ότι «η Σομαλιλάνδη αποτελεί μια σημαντική χώρα στα ανατολικά της Αφρικής για την εφαρμογή του Africa project της Ταϊβάν. Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει εκτεταμένη συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας».

Η Σομαλιλάνδη επιζητά διακαώς κάποιου είδους αναγνώριση από χώρες όπως οι ΗΠΑ, προκειμένου να ανακόψει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Πρόσφατα, σε συνεργασία με τη βρετανική Genel Energy, υπέγραψε συμφωνία με την κρατική πετρελαϊκή της Ταϊβάν CPC Corporation για την ανακάλυψη πετρελαίου στην αφρικανική χώρα.

Φωτό: David Chang/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.